Tijdloze Britse chic? Joanna Lumley doet het even voor

-

Als we later groot zijn, willen we Joanna Lumley worden.

Dame Joanna Lumley (77) is de beschermheilige van een beetje leuk ouder worden. Ze acteert en maakt prachtige reisdocumentaires. Ze heeft activistische kantjes (ruim 40 jaar vegetariër, aanjager van meer dan 60 goede doelen) en kan zich heel chic kwaad maken over van álles.

(c) Burberry

Charles en Camilla zijn haar BFF’s. Ze is al sinds 1986 getrouwd met dirigent Stephen Barlow. En ze is uit te tekenen in Britse klassiekers van onder andere Burberry, het label dat haar ook in de jaren zeventig al wist te strikken, toen ze nog voornamelijk werkte als model.

Joanna lumley purdey
(c) BBC

Het is niet helemaal toevallig dat ze later als Purdey in The New Avengers een trenchcoat van het label droeg. “Het was een van de eerste voorbeelden van product placement, in 1975”,  zegt ze in The Telegraph.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Telegraph Fashion (@telegraphfashion)

De Britse stijl van toen heeft ze nooit mee losgelaten. Joanna heeft een vreselijke hekel aan de ‘slechtgemaakte, elastische athleisure vol logo’s’ die nu zo populair zijn. Ware Britse chic bestaat volgens haar uit ‘een onberispelijke snit, understated kleurschema’s, natuurlijke materialen en elegantie waar je steil van achterover valt.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Absolutely Howe (@ba.alamoda)

“Wat betreft mode leerde ik vallen en opstaan onder het aandachtige en kritische oog van Jane Muir, voor wie ik in de jaren zestig een paar jaar als model heb gewerkt”, zegt Joan. “Ze was dol op kleur, maar stond vooral bekend om haar zwarte of donkerblauwe jersey jurken en dunne wollen jassen. Haar collecties toonde ze altijd in combinatie met zwarte kousen en schoenen. Net als de alom tegenwoordige witte sneakers van nu zorgden die ervoor dat elke look precies goed was. Ik hou me nog altijd aan haar adviezen en geeft de voorkeur aan donkere punten, als een Siamese kat.”

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN