Ria viel 14 kilo af met Weight Watchers en is nu zelf coach: ‘Mijn medecursisten en ik, we zijn vrienden voor het leven’

-

Ria (54) werd lid van Weight Wachters om haar zus te motiveren, maar inmiddels is ze zo enthousiast dat ze zelfs coach is geworden. “Hou het leuk. Dan is het echt een makkie.”

“Ik heb de mazzel dat ik lang en slank ben, maar na de geboorte van mijn zoon kwam er stiekem ieder jaar en kilo bij. Drie jaar geleden werd hij veertien en was ik veertien kilo zwaarder. Mijn zus ging meedoen met Weight Watchers en ik besloot me ook in te schrijven. Meer voor de gezelligheid dan dat ik echt gemotiveerd was om af te vallen. Bij haar vlogen de kilo’s er dan ook sneller af dan bij mij, haha. Ik was minder streng voor mezelf, vergat punten te tellen of kookte ongezond. Ik had het kookboek van Weight Watchers aangeschaft, maar dat stond te verstoffen in de kast. En als ik dan een week redelijk streng was geweest en naar mijn idee goed had gegeten en opgelet, zat er bij het weegmoment toch een pond bij. Nou, dat ontmoedigt wel hoor. Gelukkig had ik een fijne coach die me tips gaf, zoals op mijn portiegrootte letten en toch echt uit het kookboek gaan koken. De recepten bleken heel overzichtelijk, makkelijk en nog lekker ook. Ik moest er alleen iets meer tijd voor uittrekken. Het afvallen lukte. Ik raakte kilo’s kwijt. Dat motiveert.

Vroeger at ik rustig twee borden pasta of een berg aardappelen met jus, bij de lunch tien boterhammen en dan kon ik nog steeds honger hebben. Ik doe aan wielrennen, maar na een fietsvakantie van vijfhonderd kilometer was ik drie kilo aangekomen. Ik fietste mezelf leeg en moest dan een pannenkoek of stuk appeltaart eten voor ik er weer tegenaan kon. Ik fietste van suikermoment naar suikermoment en at niet verzadigend genoeg. Te veel brood en suiker, te weinig zuivel en volkorenproducten. Nu weet ik wel beter en kies ik bijvoorbeeld voor volvezelbrood van de bakker in plaats van supermarktbrood. Ik let op calorieën en kies niet meer voor een boterham met kaas of pindakaas maar neem een bakje kwark of een wrap met zalm. En een sinaasappel als tussendoortje. Door Weight Watchers heb ik geleerd beter voor mezelf te zorgen. Als ik uit mijn werk kom, neem ik bijvoorbeeld eerst een crackertje om de eerste honger te stillen en daarna ga ik rustig kijken wat ik ga koken. De haast is eraf, ik neem echt de tijd om elke avond een gezonde maaltijd op tafel te zetten. En ik zorg dat ik na het eten niet voor negen uur op de bank zit. Anders verval ik misschien weer in mijn oude patroon van snoepen na het eten. Nu ben ik lekker bezig en hoef ik niet aan eten te denken. Ik hoef geen reep chocola of pak koekjes meer naar binnen te werken, ik heb echt minder trek in zoet. Nog een tip van Weight Watchers: doorbreek je vaste patronen en zoek afleiding.

Nu zit ik op mijn streefgewicht en ben ik Lifetime Member. Vroeger liet ik het nog weleens versloffen en zat er zo weer een kilo of drie aan. Maar toen wees een kennis mij op de vacature van Weight Watchers om coach te worden. Ik dook weer vol in de methode en zat binnen no-time weer op gewicht. Ik besloot te solliciteren en kreeg de functie. Wat is er nu een betere stok achter de deur dan zelf een voorbeeldfunctie zijn? Coachen is ontzettend leuk. Ik heb een Facebookgroep met mijn cursusisten, we zijn vrienden voor het leven. We moeten allemaal blijven opletten met eten. En het leuk houden, dat benadruk ik ook altijd. Maar dat lukt met Weight Watchers echt wel. Dit jaar coachte ik een vrouw die nu al vijftig kilo is afgevallen met Weight Watchers. Dat is toch geweldig?”


Dit interview is gemaakt in samenwerking met Weight Watchers, maar de inhoud is 100% van ons. Meer inspirerende verhalen van vrouwen die succesvol zijn afgevallen met Weight Watchers en weer helemaal happy zijn met hun lijf lees je hier.

Lees meer over de nieuwe totale Eet Beweeg Leef-aanpak van Weight Watchers waarbij je slim eet, meer beweegt en volop steun krijgt van de community en coaches.

fotografie Bernice van Wissen

RECENTE ARTIKELEN