‘Ik ben niet knap of hip genoeg, dus niemand wil serieus met mij daten’

-

In de praktijk van relatiecoach Ashkaine Hora Adema (59) komen heel wat vrouwen die na hun 50e opeens weer moeten daten. Ze zitten vaak vol vooroordelen over zichzelf. Die allemaal natuurlijk niet kloppen. “Het heeft geen zin om te wachten tot we ‘klaar’ zijn om te gaan daten.”

Mireille is eenenvijftig en heeft een topbaan in de advocatuur. Haar man is vijf jaar geleden na een lang ziekbed overleden. Ze is pas vijf minuten binnen, als ze me foto’s laat zien van hoe ze er vroeger uitzag. Ik herken haar niet terug. Op de foto’s zie ik een slanke, glamourous femme fatale. Ze lijkt in niets op de ongelukkige, te zware, uitgebluste vrouw bij mij op de bank.

Sinds de dood van haar man heeft ze gegeten en Netflix gekeken, zegt ze. Mireille weet niet hoe ze het leven weer op moet pakken. Ze is ervan overtuigd dat ze eerst moet afvallen voordat ze weer aan de man kan komen. Ze hoopt dat ze daarmee haar zelfvertrouwen kan terugvinden om te gaan daten.

Mireille’s gedachte is een goed voorbeeld van een van de vele voorwaarden die we aan onszelf stellen, voordat we recht hebben op de liefde. In mijn praktijk leer ik mijn cliënten dat liefde onvoorwaardelijk is. Om te beginnen: de liefde voor onszelf. Juist het aangaan van de uitdaging om nieuwe mensen te ontmoeten, kan de motivatie herstellen om goed voor onszelf te gaan zorgen en ons weer mooi te voelen.

Want stond je in je studententijd nog schaamteloos dronken op de bar te dansen, en kon het rokje niet kort genoeg, inmiddels trek je liever een ruimvallend bloesje aan en haal je opgelucht adem als het licht in een restaurant niet te fel is. De laatste keer dat iemand je bloot gezien heeft kun je je niet herinneren.

We herkennen dit allemaal. Maar wachten tot je goed genoeg bent, of mooi genoeg, of hip genoeg, brengt ons alleen maar verder van ons doel. Iedereen is onzeker, en zeker op liefdesgebied. Dat is iets van alle leeftijden. Afwillen van die onzekerheid maakt de onzekerheid, gek genoeg, alleen maar groter.

De kunst is om de spanning die daten veroorzaakt te omarmen en gewoon de eerste stap te zetten. Dan kan de levenslust weer gaan stromen, je zelfspot zich ontwikkelen, en gebéurt er weer wat. In je leven, in je lijf, en in je hoofd. Waarschijnlijk vliegen de kilo’s er dan moeiteloos af. Het heeft geen zin om te wachten tot we ‘klaar’ zijn om te gaan daten.

Mireille durfde uiteindelijk in te gaan op de avances van een ex-vriendje, die haar alleen maar slank kende. Hij vond haar nog steeds aantrekkelijk, maar zij hem niet meer. Door deze eerste stap om zichzelf te laten zien, had ze de moed om haar eetpatroon aan te passen en weer te gaan sporten. Ook heeft ze oude vriendschappen nieuw leven ingeblazen en haar Netflix-abonnement opgezegd. Komt wel goed met die vrouw.

Dit is een fragment uit onze special over de LIEFDE die we aan het maken zijn. Je kan in die special verder lezen over daten, seksen, je relatie saai vinden, hoe het moet als de kinderen het huis uit gaan, over nooit meer willen samenwonen, over elkaar weer echt heel leuk gaan vinden en over nooit, maar dan ook nooit meer bij de pakken neerzitten. Want een relatie is nu eenmaal werken, en hoe je dat doet lees je in de special LIEFDE. Meer weten?

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN