Hertogin Sophie over de overgang: ‘Wat overkomt me nou?’

-

De overgang nog een taboe? Welnee, zelfs royals zijn openhartig over deze aardschok in je leven en pleiten voor meer begrip, met name op de werkvloer. Zoals Sophie, de hertogin van Edinburg (ze is getrouwd met prins Edward, de jongste broer van Charles III).

“Het is tragisch dat vrouwen het gevoel hebben te moeten stoppen met werken omdat bedrijven zich niet wat soepeler opstellen,” zei ze eerder in haar rol als beschermvrouw van Wellbeing For Women. “We zijn fabulous als veertigers, maar we zijn nog fantastischer als vijftigers, zestigers en zeventigers. Al die kennis en ervaring, al die discipline – het is bizar werkgevers dat laten gaan en dat vrouwen uitgerekend op de piek van hun carrière het gevoel hebben dat ze maar beter in de schaduw kunnen verdwijnen.”

Voorkom een carrièrestop

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier vrouwen overweegt haar baan op te geven als ze in de overgang raakt. Vrouwelijke werknemers houden hun mond over hersenmist, slecht slapen, pijn, slechte concentratie, vermoeidheid, opvliegers en hevige bloedingen. Uit onderzoek blijkt dat veel van hen nog altijd niet over hun symptomen durven te praten uit angst voor discriminatie of een stigma, of uit gêne.

Zo’n carrièrestop kan funest uitpakken voor je latere inkomen en kansen op de arbeidsmarkt, terwijl in overleg met een werkgever je vaak prima door blijkt te kunnen werken in de menopauze. Soms zit het in de ruimte om iets later te mogen beginnen na een slapeloze nacht, soms in wat meer thuiswerken, soms puur in een veilige werksfeer creëren met een beetje begrip.

Royal hersenmist

Sophie sprak ook over haar eigen ervaringen: “Dat je midden in een presentatie zit en je opeens niet meer kunt herinneren waar je het over had, of dat je een afspraak hebt waar zoiets gebeurt – dat de woorden opeens weg zijn. En dan sta je daar en denken: ‘Wacht even, ik dacht dat ik een redelijk intelligent mens was, wat overkomt me nou?’ Het is alsof iemand even je hersens pakt en vasthoudt voor ie ze terug stopt en je probeert te redden wat er te redden valt door maar door te gaan met waar je mee bezig was.”

© PPE/Nieboer

“De meeste mannen zijn echt bereid je te steunen,” aldus Sophie die daar Edward ook onder schaart. “Maar ze moeten wel de kennis hebben, weten wat er met je aan de hand is, dus praat erover. Zodat je gewoon kunt zeggen: ‘Wil je me even die waaier aangeven?’ en ze dat doen. Zonder het ter discussie te stellen: ‘Waarom zou je dat nodig hebben, wat is er mis met je? Het is winter, het sneeuwt, waarom wil je een waaier?’ Het helpt enorm als ze weten wat je doormaakt.”

Geen afscheid, nieuw begin

“We zouden eigenlijk moeten vieren dat we niet meer ongesteld worden, het zou een bevrijding moeten zijn, maar het voelt meer als een voetboei. Er wordt ongelofelijk negatief over gedaan en het ís ook even slikken om toe te geven dat je ouder wordt, dat je geen kinderen meer kunt krijgen. Maar er komt ook vrijheid en rust, het is een rijke levensfase, het is niet alsof het leven na de menopauze ophoudt. Je ziet eerder dat vrouwen helemaal opveren als de ergste symptomen voorbij zijn.”

Je moet helemaal niets

De hertogin verzet zich tegen de ‘druk van de oppervlakkige media’ dat vrouwen ook tijdens de overgang skinny, mooi en jeugdig zouden moeten zijn. “We moeten fit zijn, we moeten slim zijn, we moeten slank zijn, we moeten knap zijn en we moeten vijfentwintig jaar oud lijken, voor de rest van ons leven. Terwijl je lichaam zegt: dat is leuk en aardig en aan de buitenkant kun je doen wat je wilt of wat je je kunt veroorloven, maar van binnen gaat het er toch echt anders aan toe. Je binnenkant trekt zich niets aan van sociale media, daar gebeurt het gewoon. En daar moet je hoe dan ook mee leren omgaan.”

‘Gewoon wat harder praten’

Sophie pleit voor meer openheid, meer kennis over alle hulp die er is om de overgang draaglijker te maken en voor meer voorlichting, zowel voor mannen als voor meisjes. “Ik heb hier zelf nooit lessen over gehad,” zegt de moeder van een dochter en een zoon. “Je vertelt meisjes hoe het allemaal begint en iedereen weet wel dat zwanger worden met hormonen te maken heeft. Maar we moeten het ook hebben over het einde van die fase, dat het ooit ophoudt en dat dat zeker zo ingrijpend is als de puberteit. Geen vrouw moet het gevoel hebben dat ze achterblijft vanwege de overgang. Hormonen zijn ongelofelijke sterke dingen, praat erover. En als anderen geen zin hebben om te luisteren, moeten we met zijn allen gewoon wat harder praten.”

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN