“De huisarts stuurde me weg met een burn-out, maar ik was in de overgang”

-

Achteraf is het voor Anke (54) overduidelijk: ze had al vrij vroeg last van overgangsklachten. Maar op het moment zelf had ze geen idee. “Het waren niet de typische verschijnselen, zoals opvliegers en nachtzweten, dus het werd een lange zoektocht naar de verklaring voor mijn klachten.”

“Die klachten waren niet mals: extreme vermoeidheid, een totaal gebrek aan concentratie, bij het geringste geluidje al afgeleid zijn, spier- en gewrichtsklachten, druk op de borst, slapeloze nachten en héle gênante huilbuien. Uiteraard ging ik met die klachten naar de huisarts, maar daar kwam nooit iets afwijkends uit. 

Na een tijdje werden de klachten zo heftig, dat ik met een burn-out thuis kwam te zitten. Maar hoeveel rust ik ook nam: de klachten namen niet af. Ze bleven in wisselende mate en soms in een andere vorm gewoon bestaan. Wat me vooral bang maakte, was als ik weer eens zoveel watten in mijn hoofd leek te hebben, dat ik amper twee volzinnen achter elkaar kon spreken. 

Inmiddels kan ik daarom lachen, hoor. Dan zeg ik dat ik last heb van breinpap; iets dat heel af en toe opduikt als ik een periode iets te veel gas heb gegeven. Toen was ik vertwijfeld, bang dat ik mijn werk niet meer zou kunnen doen en dat ik door de mand zou vallen. Want uitspreken dat je brein het even niet doet? Echt niet. 

Inmiddels weet ik óók dat die minder bekende klachten vaak voor een burn-out aangezien worden. Uiteindelijk kunnen ze misschien ook wel tot een burn-out leiden, als je er niet goed mee om gaat. Maar dat had ik graag acht jaar geleden geweten. 

Er bestaat een vragenlijst voor overgangsklachten – green climateric scale. Als ik die toen had gekend, dan had ik bij de huisarts aangedrongen op een verwijzing naar een gynaecoloog. Maar ik had geen idee. 

De overgang is nog niet voorbij, dus de klachten zijn nog niet weg, maar ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. Voor mij is het heel belangrijk om voldoende te bewegen, te sporten en mijn spierkracht te trainen. Maar ik weet ook dat het beter is om geen zuivel te eten, dat ik rood vlees beter kan mijden en dat glas wijn beter kan laten staan. Ik ben een vreselijke snoepkont, maar te veel suikers? Dat moet ik niet doen. Dan slaap ik slechter, waardoor ik ’s middags kapot ben. Na feest-of vrije dagen (december, vakanties, verjaardagen) ben ik moe, chagrijnig, soms somber en emotioneel. Een te veel aan stress kan mijn hele hormoonsysteem zo overhoop gooien, dat ik er zelfs met de meest strikte leefstijl niet tegenop kan. Daarom heb ik een radicaal besluit genomen: ik heb mijn baan in het onderwijs opgezegd en ben nu bezig met mijn praktijk als leefstijlcoach. Zo hoop ik vrouwen zoals ik zelf te kunnen helpen. 

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.
NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

RECENTE ARTIKELEN