Donkere verkleuringen op je bovenlip zijn meestal onschuldig, maar vermoedelijk zit je er toch niet op te wachten.
In het Engels wordt het ook wel een Melasma Moustache genoemd. Melasma is het woord voor (donker)bruine vlekken in het gezicht. Het kan ontstaan op plekken die blootgesteld worden aan de zon. Waar sproeten en zonnevlekken redelijk klein zijn en op het hele lichaam kunnen ontstaan, is melasma meer een grote vlek die vooral in het gezicht voorkomt. Overigens niet alleen op de bovenlip, het kan ook op de wangen, de slapen en het voorhoofd voorkomen.
Arme bovenlip
Waarom de een er wel gevoelig voor is en de ander niet, is nog niet bekend. Vermoedelijk is het iets genetisch dat wordt getriggerd door bijvoorbeeld een zwangerschap, anticonceptie of de overgang in combinatie met de zon. Dat de bovenlip er gevoelig voor is, komt omdat vrouwen die vaak (laten) ontharen. Epileren, harsen en andere ontharingsmethoden zorgen voor lichte huidirritatie waar je op zich niets van merkt. Maar als je er de zon mee ingaat, kleurt die zone dan sneller bruin. Melasma komt iets vaker voor bij vrouwen met een getinte of donkere huid.
Melasma aanpakken
Melasma kun je vergelijken met eczeem: je kunt het behandelen en onderdrukken, maar het kan toch weer de kop opsteken. Wat kun je eraan doen?
- Gebruik een SPF-product op minerale basis, die blokt naast UV-licht ook infrarood en zichtbaar licht beter en die laatste twee kunnen eveneens pigmentcellen activeren.
- Een hoed met een brede rand is een inkoppertje als je naar buiten gaat, zeker bij zonnig weer.
- Weersta de verleiding om zelf met blekende crèmes of serums aan de slag te gaan, die kunnen ook de eerder genoemde irritatie veroorzaken die de pigmentatie juist kan aanwakkeren.
- Ga met melasma naar de huisarts, die kan een crème met azelaïnezuur of tretinoïne voorschrijven. Goed om te weten: de behandeling duurt vaak lang (3-6 maanden) en de kans is groot dat de vlekken terugkomen na de behandeling. Ook kunnen ze donkerder of heel licht worden, dan moet je er meteen mee stoppen.
- Soms gaan deze vlekken gewoon niet meer weg. Met goede make-up zijn ze over het algemeen wel goed te camoufleren.
- Voorkomen is nog altijd de beste aanpak, dus investeer in goede SPF en een paar leuke hoeden.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!