Saar geeft tips: zo vind je binnen de kortste keren weer een leuke man

-

Het overkomt veel vrouwen van onze leeftijd dat ze (plotseling) weer single zijn. En nu hebben we natuurlijk niet per se een man nodig om gelukkig te zijn, gezellig is het wel. Maar hoe vind je tegenwoordig een LEUKE man? Samen met Ourtime verzamelden wij de beste tips. 

We gooien meteen de knuppel in het hoenderhok: online daten. Vroeger was dat nog iets om een beetje besmuikt te vertellen aan vriendinnen, maar inmiddels is het de normaalste zaak van de wereld. Van de 2,7 miljoen vrijgezelle Nederlanders doet 1 op de 3 aan online dating. En waarom ook niet? Je ontmoet mensen die je anders niet snel tegenkomt, je kan elkaar alvast een beetje leren kennen voor je elkaar in het echt hoeft te ontmoeten, het is veilig en ook eigenlijk heel leuk.

Steeds meer singles

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat inmiddels bijna 3 miljoen Nederlanders alleenstaand zijn. Dat komt niet alleen door de toenemende vergrijzing, maar ook door de toename in echtscheidingen. Inmiddels loopt namelijk bijna 40% van de huwelijken uit op een scheiding. Grappig feitje. In 80% van de gevallen is het de vrouw die aanstuurt op de scheiding.

Een eigen leven

Even terug naar het vinden van een man. Je hebt vast geen tijd hebt om de hééle dag bezig te zijn met het ontmoeten van een potentiële liefde. Misschien heb je een drukke baan, veel vrienden, oudere kinderen en gezellige sportclubjes waar je tijd aan op gaat. En omdat hij niet spontaan aan je deur komt kloppen biedt internet uitkomst. Een voordeel voor ons vijftigplussers is dat wij echt beter weten wat we wel en niet willen. We kunnen het kaf van het koren scheiden, want we hebben immers al eerdere ervaringen op liefdesgebied. Dat is natuurlijk goed, want je weet beter waar je geen tijd meer aan wil verspillen, maar tegelijkertijd kan het ook lastig zijn een nieuw iemand toe te laten in je veilige omgeving. Dus is het belangrijk om – wanneer je weer klaar bent om te gaan daten – het op de juiste manier aan te pakken.

Terug in het zadel

Hoe begin je met online daten, als je het nog nooit eerder hebt gedaan, of wanneer je een tijdje uit de running bent geweest?

  • Stel je open: Dit lijkt een logische stap, maar is voor velen van ons nog best een drempel. Door een profiel aan te maken op een datingsite zeg je eigenlijk: ik ben klaar om nieuwe mensen te ontmoeten. Maak je leuk contact, schroom dan niet om stappen te ondernemen, en een telefoon- of skypegesprek of een date voor te stellen. Hier doe je het juist voor!
  • Zoek gericht: Heel eerlijk, de meesten van ons zitten niet meer te wachten op een jonge hond van 22. Dat is misschien leuk voor een avondje, maar uiteindelijk heb je daar waarschijnlijk toch niet de ideale match mee. We willen liever iemand die qua leeftijd, levensfase en visie een beetje overeenkomt met onszelf. Dan is het handig om je aan te melden bij een datingdienst die zich specifiek op jouw doelgroep richt. Ourtime is bijvoorbeeld uitsluitend voor 50-plussers. Onder de 50 kun je er simpelweg geen account aanmaken. Geen gejaag, geen scoringsdrift, gewoon fijn contact leggen.

Leuke date gevonden, en dan?

Heb je online iemand gevonden waarmee je wel een keer zou willen afspreken, dan is het best lastig te bedenken hoe je dat nou het handigst aanpakt. Met deze tips verloopt die eerste date net even een stukje makkelijker.

  • Spreek op een openbare plek af, zoals een restaurant of een café. Dan heb je de veiligheid van andere mensen in je buurt, en kun je makkelijk weg wanneer je wilt (Als hij na 3 kwartier nog steeds niet is uitgepraat over zijn hobby Figuurzagen bijvoorbeeld).
  • Stel je open op. Hou je schouders recht en maak oogcontact tijdens het praten. Wel een beetje met mate, je hoeft je gesprekspartner natuurlijk niet de hele tijd Uri Geller-stijl aan te staren.
  • Begin het gesprek door iets positiefs te zeggen: bijvoorbeeld over het weer (zijn wij Nederlanders goed in) of de plek waar jullie hebben afgesproken. Klagen schept natuurlijk ook een band, maar is misschien niet de beste binnenkomer.
  • Zoek naar een goede balans tussen dingen vertellen, en luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Het is niet de bedoeling dat je date er geen speld tussen kan krijgen, maar diegene vindt het natuurlijk wel leuk om jou te leren kenne.
  • Bewaar zware onderwerpen of heftige dingen uit het verleden misschien voor een later moment. Natuurlijk moet je uiteindelijk ook moeilijke dingen kunnen bespreken, maar meteen bij kennismaking is dit een beetje overweldigend.
  • Vertel niet alleen over jezelf, maar ook over je interesses. Een mooi boek dat je hebt gelezen, en goede film die je hebt gezien, of een concert wat je heeft ontroert. Dit is vaak een leukere manier voor iemand om jou te leren kennen, dan als je jezelf tot in de puntjes gaat beschrijven. (‘Ik ben een Steenbok, en een echt mensen-mens…’)
  • Doe wat je zelf wilt. Het is uiteindelijk jouw date. Wil je diegene graag nog een keer zien. Helemaal goed. Is het toch niet helemaal wat je zoekt? Ook prima! Wel netjes om dat eerlijk aan te geven, en dan kunnen jullie allebei jullie zoektocht vervolgen.

Nog steeds een beetje nerveus om weer de markt op te gaan? Op de site van Ourtime vind je handige artikelen waarin je antwoord krijgt op vragen over online daten. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede profielfoto? Waar ga je heen op je eerste date? Wat als het niet klikt? Dus mocht je nog koudwatervrees hebben: Ourtime bezorgt je een warm bad. En wij wensen je heel veel succes (en liefde).

Lees ook: 10 termen die je moet kennen als je online gaat daten

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN