10 termen die je moet kennen als je online gaat daten

-

Tinderaars opgelet, dit wil je weten voor je weer eens naar rechts swipet. Ook makkelijk als je het liefdeleven van een millennial wilt doorgronden.

Ooit waren relatietermen makkelijk te doorgronden: je had verkering, was verloofd, getrouwd of gescheiden. Daar kwam later daten bij als het vrijblijvende voortraject van verkering. Maar daten wordt momenteel geteisterd door nieuwe termen die je als single echt even moet weten, om niet in een kruimelaar te trappen of om te weten wat er wordt bedoeld als iemand je vluchtstroker noemt.

 1. Vluchtstroken
  Iemand die aan vluchtstroken (layby) doet, heeft een relatie, maar wil daar vanaf. Om het risico van een tijdje single te zijn zoveel mogelijk te beperken, bouwt de vluchtstroker alvast aan contacten met andere waar hij/zij mee wil daten. Tref je een vluchtstroker, hou er dan rekening mee dat die nog meer opties heeft en officieel nog niet single is. Om nog maar te zwijgen over behoeftig.
 2. Vangen & lossen
  Catch and release is de term voor een dater die de jacht leuker vindt dan alles wat daarna komt. Geniet volop van de aandacht van een V&L’er, hij zal flirten, smeken en alles uit de kast halen om je te versieren. Maar heb nul verwachtingen voor de toekomst met dit bindingsbange type. De ultieme aanpak is hem dumpen voor hij dat met jou kan doen. Grote kans op een tweede ronde, dumpen houdt ‘m scherp.
 3. Kruimelen
  De kruimelaar (breadcrumbing) leidt je als Hans van Grietje met kruimeltjes aandacht, minibeloftes en schattige appjes het liefdesbos in, maar gaat nooit tot actie over. Sterker nog, sommige kruimelaars komen nooit tot een daadwerkelijke date. Is er na drie weken appen nog geen concrete afspraak als even samen een kop koffie dringen gemaakt, dan is de kans klein dat die er nog komt.
 4. Bankzitten
  Voor een stel Het Gesprek heeft waarin de relatie wordt gedefinieerd (‘Wat hebben we nu precies met elkaar? Zijn we exclusief?) lopen beide partijen het risico op de bank te worden gezet (benching). Dit gebeurt als de ander niet zeker is van de relatie en meent dat-ie wel iets beters kan krijgen. Het wordt gekenmerkt door het contact online aanhouden, maar niet meer live afspreken. Heeft overeenkomsten met vluchtstroken. Het kan goedkomen, maar je bent niet echt de eerste keus. Niet te verwarren met tunen: dan is de ander ook vaag, maar heeft wel degelijk interesse in je. De tuner trek je meestal over de streep door het ontzettend leuk te hebben zonder hem.
 5. Handboeien
  Nee, niks met 50 tinten-handboeien. Cuffing season is een term die slaat op singles die er erg tegenop zien om de winter/feestdagen zonder partner door te brengen. Ze gaan een relatie aan om de donkere dagen te overleven. Meer uit gemak, uit gewoonte of omdat het best lekker kan zijn aan iemand vast te zitten, dan uit wilde passie. De relatie dooft uit als hij je niet meer nodig heeft (lees: als het voorjaar wordt).
 6. Afhameren
  Een relatie is past écht een relatie als vrienden en familie het leuk vinden en de ander als vanzelfsprekend accepteren, kortom, als de relatie wordt afgehamerd. In het Engels wordt dat shippen genoemd: als een pakje dat geshipt wordt naar de juiste bestemming.
 7. Doodbloeden
  De slow-fade (langzaam laten doodbloeden) is een techniek die door daters wordt gebruikt als een relatie moet worden verbroken zonder drama of een fatsoenlijk exitgesprek. De communicatie wordt steeds verder teruggebracht, tot er niets meer over. Denk aan lang wachten met terugbellen, een appje beantwoorden en vaag doen over afspraken maken: ‘Daar hebben we het nog wel een keertje over.’
 8. Ghosting
  De harde versie van de slow-fade: iemand verdwijnt van het ene moment op het andere uit je leven, zonder waarschuwing of toelichting. Appjes worden niet beantwoord, hij blokkeert je nummer, je wordt zonder aanwijsbare reden ontvriend. Wordt veel gebruikt door online daters die menen dat ze iets beters kunnen krijgen.
 9.  Zombieën
  Als een ghost spijt heeft en zich weer in het leven van een ex wil wurmen, heet dat zombiën (zombying of haunting). Het begint met een onschuldig appje (‘Hoest?’) en voor je het weet, wil hij weer knus je zelfgemaakte tiramisu oplepelen. De meest passende aanpak is zo iemand zelf daadkrachtig ghosten, tenzij je hem te leuk voor woorden vindt, natuurlijk.
 10. Lemming
  Als je een exclusieve relatie hebt, maar van het ene moment op het andere wordt gedumpt omdat zijn beste vriend zijn verkering heeft verbroken, heb je te maken met een lemming. Het was leuk en aardig zolang het duurde, maar de vriendschap gaat hier boven het meisje.

Vooruit, nog ééntje dan: snackpack

Als een date je vraagt een snackpack mee te nemen, is het niet de bedoeling dat je met snoepgroente en kaaskoekjes aankomt. Je snackpack is een bescheiden toilettas met daarin een tandenborstel, schone onderbroek, condooms en je telefoonoplader.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN