Saartjes, kan het niet wat minder met die ongezonde alcohol?

-

Je zou bijna denken dat je de menopauze alleen doorkomt als je er regelmatig een fles wijn bij opentrekt. Ook op Saar maken we er ons regelmatig schuldig aan. Maar Saar’s Marjolein is het daar eigenlijk helemaal niet mee eens. 

LEES OOK: Wie is toch die vrouw die het liefst op de bank ligt?

Is er een probleem? Dan lijkt wijn meestal het antwoord. De sportschool? Een paar kilo afvallen om de effecten van de overgang wat te verminderen? Ga weg, hou op, wie wil er nou zwetend aan de gewichten hangen? Nou: ik dus.  Ik meet mij graag fysiek met anderen en hou ervan mezelf af te matten. Nog belangrijker, ik word graag gezond en fit ouder. En elke dag een glas wijn hoort daar voor mij niet bij. Ik vind het best lekker hoor, af en toe een glaasje, maar op een feestje of als ik uit eten ga. Alcohol ter ontspanning? Mwah, dan lees ik liever een boek.

Ik weet nu al wat voor commentaren er onder dit stukje zullen verschijnen: ‘Saaaaaai!’, ‘Sporten is ook niet altijd gezond hoor, je kan je kniebanden scheuren’ of ‘Ik geniet graag van een lekker wijntje, dat neemt niemand me af’ of ‘Lekker gezellig, zo in je eentje een rondje rennen’. En ja, het klopt, van sporten kan je een blessure oplopen. Maar van niet sporten nog veel meer. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat er mensen zijn die halsstarrig weigeren in beweging te komen. Je hóeft niet naar een sportschool, hè, je kunt ook een volkstuintje nemen. Dan heet het niet sporten, maar reken maar dat je er fit van wordt. Ga Just Dance op de Wii doen, als je je huis niet uit wilt, neem een hond en wandel elke dag een uur met hem.

Sporten, of om in voor sommige mensen wat minder besmette termen te praten: ‘regelmatig matig intensief bewegen’, heeft inmiddels zo veel bewezen positieve effecten. Het beschermt tegen Alzheimer, depressie, hart- en vaatziekten, je kan minder last hebben van overgangsperikelen, regelmatig bewegen zorgt voor een betere nachtrust, sterkere botten, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Allemaal pluspunten die teniet gedaan worden als je regelmatig alcohol drinkt. Tuurlijk, je kunt je kop wel in het zand steken en zeggen dat het voor jou wél goed is omdat je anders heel gestrest bent en niet te genieten en je oma dronk elke dag jenever en werd ook 90, maar wie hou je hier nou voor de gek? Ja, het is lekker. Het ontspant. Het is gezellig. Klopt allemaal. Maar gezond, nee. Als je elke dag wijn nodig hebt om je stress de baas te kunnen, is er iets anders aan de hand.

En uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf weten, maar die vanzelfsprekendheid waarmee drank als oplossing voor veel, zo niet alles gezien wordt, kan dat niet een tandje minder?

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN