Petra emigreerde naar Spanje: ‘Na de koop ontdekten we dat ons huis niet legaal was’

-

Met die halfbakken Nederlandse zomer klinkt een bestaan in een warm land wel heel aantrekkelijk. De droom van Petra (56) kwam uit toen ze anderhalf jaar geleden emigreerde naar Andalusië. Al kreeg ze ook te maken met Ik Vertrek-achtige pech.

“Ik heb nog geen moment spijt gehad van onze verhuizing naar Spanje. Het leven in Nederland begon me de laatste jaren wat tegen te staan. Vooral het jachtige, waarin alles altijd maar beter, mooier en meer moet zijn. In Spanje speelt dat veel minder. Mañana mañana is natuurlijk een cliché van jewelste, maar ik kom er steeds meer achter hoe veel waarheid er in zit. Alles wat rustiger aan doen is helemaal zo gek nog niet.

In Nederland betaal je bovendien tonnen als je een beetje ruimte wilt om je huis. Hier konden mijn man en ik voor veel minder geld een huis kopen met vijf hectare grond, een gastenverblijf, garage en zwembad. Mijn werk als journalist is prima vanuit Spanje te doen. Zo nu en dan help ik bij een hondenopvang en ook verhuren we sinds kort ons gastenverblijf. Iedere dag opnieuw kijk ik naar buiten en zie ik de bergen, de zee en het dorpje onder aan onze heuvel. Het leven hier is net zo mooi als ik me had voorgesteld.

Wel moesten we aan bepaalde dingen wennen. Niet alles is zo vanzelfsprekend als in Nederland. Zo had ik nooit gedacht dat je zelfs via de officiële weg, met een vermelding in het kadaster en gewoon bij de notaris, een semi-legaal huis kunt kopen. Het overkwam ons. Ik ontdekte pas na de koop dat ons huis nooit gebouwd had mogen worden. Natuurlijk schrok ik. Gelukkig heb ik inmiddels een bevestiging dat het mag blijven staan. Maar toen kwam het volgende probleem. Zo’n gedoogde woning is namelijk nogal lastig te verzekeren. Al ziet het er nu eindelijk naar uit dat het lukt.

Ik kwam er ook achter dat ik zelf achter mijn belastingen aan moet. Een berichtje dat de motorrijtuigenbelasting moet worden voldaan kun je hier echt vergeten, en hetzelfde geldt voor veel andere belastingen. Gelukkig waren mijn Spaanse buren zo lief om me een lijstje te geven met alles waar we aan moeten denken. Met de Red Days is alles dicht. Alles. Wat me echter vooral verbaasde, is dat het tijdens deze nationale feestdagen evenmin de bedoeling is dat je zelf aan het werk gaat. Ziet de politie dat jij op zo’n dag ergens een muur staat te schilderen, dan krijg je toch echt de vraag om van die ladder af te komen en het karwei morgen weer op te pakken.

Je moet het even weten, dat soort dingen. Gelukkig zijn de Spanjaarden heel vriendelijk en erg met je begaan. In ons dorpje weet iedereen alles van elkaar. Tegelijkertijd zijn de mensen hier ook weer een stuk minder bekrompen. Wil jij in je ochtendjas naar de bakker, dan wordt daar niet van opgekeken.  Ook maakt het niemand iets uit of jij nu in bikini, badpak, topless of bloot op het strand wil liggen. Heerlijk vind ik dat. Niet van dat benauwde. Vrijheid.”

Lees ook: Ik blijf lekker thuis. En mens, wat is dat fijn

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Marjolein Straatman
Marjolein Straatman
Marjolein Straatman werkt als zelfstandig journalist en tekstschrijver. Ze woont samen met vriend en hond. In haar vrije tijd duikt ze graag de sportschool in. Ook heeft ze een voorliefde voor kringloopwinkels en rommelmarkten.

RECENTE ARTIKELEN