Perfect idee voor een dagje weg: ontdek het prachtige Alkmaar

-

Een dagje weg of nog beter: er een weekend tussenuit? Ga naar Alkmaar, want juist in het najaar, als de buitenlandse toeristen gevlogen zijn, is het echt genieten in deze historische binnenstad. Geloof ons nou maar.

De kaasstad is niet alleen prachtig enfotogeniek, maar ook nog eens gezellig en knus om met wie dan ook te bezoeken. Het bárst van alle zaligheden die een stad je maar kan bieden. En wat is er nou lekkerder dan dat in het najaarszonnetje te doen? Of je nou
zin hebt om langs unieke winkeltjes te struinen of bij fijne restaurants neer wil vlijen. De oude binnenstad heeft van die heerlijke kruip-door-sluip-door straatjes, schilderachtige
grachten en hofjes waar je zeker een dag (of twee) kunt dwalen. Maak je er een weekend weg van, ga dan lekker uitwaaien op het strand of fiets naar één van de pittoreske dorpen in de buurt.

VINTAGE, KAAS EN BEATLES
Als shopliefhebber kun je in Alkmaar helemaal losgaan. De oude stad heeft mooie boetiekjes, woonwinkels, sieradenwinkels en pop-upstores. Onze favoriete straatjes zijn: Fnidsen, Hekelstraat en de Mient. Heerlijk kneuterig. Wil je niet rücksichtslos rondslenteren in de stad, kijk dan op alkmaarprachtstad.nl waar je bijvoorbeeld de Eerlijk-of Vintage winkelen-route kunt lopen om geen adresje te missen. Klaar met shoppen? Maak dan de hofjeswandeling met gids. Zo kun je ongegeneerd loeren in de tuinen die verscholen liggen achter poorten en façades.

Zin in cultuur, dan sla je de plank zeker niet mis door naar het Stedelijk Museum Alkmaar gaan. Dit is een van de oudste musea van Nederland met een super kunstcollectie en stadsgeschiedenis. Maar ook leuk zijn natuurlijk het Hollands Kaasmuseum (ja echt, probeer het zelf maar uit), het Beatles Museum (dichterbij dan Liverpool en groter dan z’n ‘kleine’ broertje in Engeland) of het Biermuseum, waar een lekker biertje na afloop uiteraard niet ontbreekt.

ALKMAAR IN HET NAJAAR
De nabije omgeving van Alkmaar is minstens zo mooi. De regio staat bekend als het Land van Leeghwater, een gebied met uitgestrekte polders, meren en kneuterige dorpjes. Hier word je helemaal zen in de natuur en ontdek je dorpjes als De Rijp, die al in de 17e eeuw ‘Het beste dorp van Holland’ werd genoemd. Wandelen, fietsen en varen kun je in dit stukje Noord-Holland ook fantastisch. Loop door de groene Eilandspolder of trek richting de kust. Op de weidegebieden met vergezichten en bijzondere duingebieden raak je echt niet uitgekeken.

 

GOUDEN TIPS

DOEN
Alkmaar hoort bij de top 10 winkelsteden in Nederland. Bij deze winkeltjes moet je beslist even langs: Summum, Tally-Ho, Vintage no. 5, Butik Alkmaar, Twentyonewood, Day Woman en Long Island Living. Hier scoor je zonder twijfel iets leuks voor jezelf!

SLAPEN
The Fallon Hotel Alkmaar is een unieke plek, omdat je hier slaapt in een oude gevangenis. Het hotel is slechts op 10 minuutjes wandelen van het centrum. B&B’s zijn er ook volop, een echte aanrader is boutique hotel LUTTIK met een koffiebar en een conceptstore. Wil je wat landelijker, dan zijn Juffertje in het Groen, vakantieboot Frederiek of Dijkhuisje Taanman superplekken in de polder.

ETEN
Zoek je een unieke, echt Alkmaarse plek, dan ga je lunchen op de bloemenschuit bij Anne&Max. Bij ECHT moet je zijn voor gezonde kost met een taartje toe. Borrelen is altijd top bij Mooij, of bij de Eendracht in het IJkgebouw. Dineren doen we het liefst bij Hofman (tegenover de Grote Kerk) of bij Turfmarkt (aan het water).

 

WINACTIE Wil jij zelf deze stad ontdekken? Dat kan, want wij mogen een weekend Alkmaar verloten! Je krijgt twee overnachtingen in The Fallon hotel in een Deluxe kamer, inclusief ontbijt en een driegangendiner. Ga naar alkmaarprachtstad.nl/saar en laat weten waarom jij Alkmaar wil bezoeken! Daarnaast biedt The Fallon alle SAAR lezers 15% korting aan als ze willen boeken. De kortingscode is SAAR15. Kijk op de site voor meer informatie.

AGENDA

30 / 09 t/m 03/03 Expo
Hedendaagse kunst in het Stedelijk Museum Alkmaar
28 / 10 Nacht van de nacht.
Bezoek de hortus in het donker
23 / 12 t/m 30/12
Winterkaravaan

gifgif

RECENTE ARTIKELEN