Nieuwe regels voor batterijen en accu’s

-

Nederland stemde – samen met 26 andere lidstaten – in voor nieuwe regels voor batterijen en accu’s. Met deze nieuwe regels moeten bergen batterijen worden voorkomen. Ook moeten batterijen en accu’s langer meegaan en worden nieuwe volledig van gerecyclede grondstoffen gemaakt.

Lees in dit artikel meer over de nieuwe regels en krijg tips voor het verlengen van de levensduur van je accu.

Wat houden de nieuwe regels in?

De batterijen en accu’s die worden gebruikt in bijvoorbeeld elektrische fietsen en telefoons, moeten makkelijker te verwijderen zijn. Dit maakt recyclen makkelijker. Ook wordt er tot 2030 steeds meer batterijen ingezameld. Accu’s kunnen erna gemaakt worden van deze ingezamelde batterijen. Schaarse grondstoffen worden met invoering van deze nieuwe regels, minder schaars.

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

Steeds meer vervoer en energie worden klimaatneutraal gemaakt. Dit wordt meestal met behulp van accu’s en batterijen gerealiseerd. Kijk maar naar de elektrische fiets. Bij een elektrische fiets wordt er trapondersteuning gegeven tot 25 kilometer per uur. De trapondersteuning is mogelijk omdat er een accu en motor aanwezig is.

Fabrikanten van accu’s en batterijen krijgen zo’n 5 tot 8 jaar om de nieuwe regels uit te werken. Met deze regels is de overgang naar milieuvriendelijke vervoersmiddelen nóg vriendelijker.

Hoe verleng je de levensduur van je accu?

Voorlopig moeten we nog even geduld hebben. De verwachting is dat de nieuwe regels ingaan over zo’n 5 tot 8 jaar. Wat je tot die tijd kunt doen om duurzaam om te gaan met je accu? Lees onze handige tips hieronder om de levensduur van je accu te verlengen.

Extreme temperaturen

Extreme temperaturen zijn niet goed voor je fietsaccu. Dit zijn temperaturen onder de 10 graden en extreme hitte. Bij extreme hitte mot je denken aan temperaturen boven de 25 graden. Het gaat hierbij vooral om blootstelling aan extreme temperaturen voor een langere periode.

Voorkom diepontlading

Heb je je elektrische fiets gebruikt en ben je van plan je fiets voor een langere tijd niet meer te gebruiken? Het is belangrijk dat je nooit je accu leeg opbergt. Als je accu eenmaal diep ontladen is, kan deze niet meer aan gaan en moet die vervangen worden. Vaak is het zelfs zo dat je zelf verantwoordelijk bent hiervoor en je bij diepontlading ook geen garantie ontvangt. Of dit bij jou het geval is, lees je in de garantievoorwaarden.

Juiste bandenspanning

Rijd je voor een langere periode op zachte banden? Dan heeft je accu meer power nodig om je motor draaiende te houden. De motor zorgt ervoor dat jij de trapondersteuning krijgt. Moet je accu voor een langere tijd flink harder werken? Dan wordt de levensduur van je accu verkort.

De juiste bandenspanning is afhankelijk van het merk van je banden en het type band. Je kan zeggen dat er gemiddeld 3.5 tot 4,5 bar in je banden moet. Hoeveel dit precies is voor jouw banden, kan je vinden op de zijkant van je band.

Accu verwijderen

Heb je je elektrische fiets gedurende de dag buiten staan? Haal dan je accu uit je fiets als dit mogelijk is. Zo voorkom je dat regen, kou en hitte je accu kapot maken. Is je accu niet uitneembaar? Zet dan je fiets in een overdekte fietsenstalling of koop een speciale beschermhoes voor je accu.

De Fahrer Accu beschermhoes – Bafang – Bagagedrager van Fietsvoordeelshop.nl beschermt je accu tegen grote temperatuurverschillen. Je kan deze beschermhoes aanschaffen voor 29 euro.

 

 

RECENTE ARTIKELEN