Mediors en seniors gaan opeens lekker op de arbeidsmarkt

-

Maakte je een paar jaar geleden vaak geen schijn van kans als je als 50-plusser solliciteerde – lees ook over de hel van het UWV – tegenwoordig staan de zaken er heel anders voor.

Bedrijven gaan steeds vaker in zee met oudere werknemers vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. “Er wordt veel breder gekeken naar kandidaten. Het is echt een enorm verschil met een aantal jaar geleden”, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV tegen Nu.nl.

Arbeidsmarkt gaat open

In april van 2023 waren er 96.000 werklozen ouder dan 45, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. In 2015 waren dat er nog 290.000. Steeds meer oudere werklozen vinden dus hun weg naar de arbeidsmarkt. In het verleden waren bedrijven juist huiverig en kozen ze liever jongere kandidaten om hun vacatures te vervullen.

De afgelopen jaren zijn er wel verschillende initiatieven geweest om de vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen. Workshops, congressen, trainingen en meetings: het mocht allemaal niet baten. Zelfs oud-voetballer John de Wolf werd aangesteld als ambassadeur ouderenwerkloosheid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar het haalde allemaal weinig uit.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn veel bedrijven nu wel om. “Wij zien in de praktijk dat steeds meer bedrijven 50-plussers aannemen. Ze zijn daarin veel laagdrempeliger geworden en dat biedt hoop voor oudere werklozen”, zegt arbeidsmarktdeskundige Witjes.

Met ouderen heb je meer stabiliteit

Dat betekent nog niet dat alle vooroordelen zijn weggenomen, denkt Witjes. “Maar het is wel zo dat als een werkgever in zee gaat met een 50-plusser en het bevalt, de samenwerking ook wordt doorgezet.”

Bovendien zijn veel bedrijven op zoek naar stabiliteit, aangezien jongeren juist in deze tijd vaker van baan veranderen. “De loyaliteit onder ouderen is groter. Zij zijn dan ook bereid langer ergens te blijven. En dat kan je als 50-plusser tijdens een sollicitatie ook op tafel gooien”, zegt Witjes.

Volgens directeur Jos Verhoeven van maatschappelijk dienstverlener Start Foundation is het uit nood geboren dat bedrijven vaker ouderen in dienst nemen. “Dat heeft echt te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Laatst zei een werkgever tegen me dat twee armen en benen al genoeg zijn. Dat zegt wel genoeg.”

Verhoeven is wel benieuwd wat er gebeurt als we in een recessie belanden. “De vooroordelen over oudere werknemers zijn echt niet verdwenen. Er is dan ook geen omslag in denken. Dit heeft puur te maken met het enorme tekort aan personeel. Maar de huidige situatie kan er ook voor zorgen dat bedrijven inzien dat het allemaal clichés zijn.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN