Filmrecensent Kathleen: ‘Een razend spannend kat en muisspel’

-

May December is de tiende speelfilm van Todd Haynes en gaat over een relatie tussen een man en een vrouw met een groot leeftijdsverschil.

Release: 30 november

Eind jaren negentig was er veel ophef in de Verenigde Staten over een seksschandaal rond een 34-jarige lerares en haar 12-jarige leerling. De lerares kreeg een dochter van hem en beviel van een tweede, terwijl zij haar gevangenisstraf uitzat. Toen ze na zes jaar vrij kwam, trouwde ze met haar leerling. Het huwelijk hield veertien jaar stand. De film May December is vrij gebaseerd op deze geschiedenis.

In May December zien we de beroemde actrice Elizabeth (Natalie Portman) aankomen bij het huis van Gracie (Julianne Moore) en haar man Joe (Charles Melton). Elizabeth komt op bezoek bij het echtpaar ter voorbereiding op haar rol in de film, die zal gaan over de spraakmakende affaire tussen Gracie en haar 22 jaar jongere echtgenoot. Inmiddels is hun oudste dochter al de deur uit en hun tweeling gaat eindexamen doen. Omdat actrice Elizabeth de rol gaat spelen van Gracie probeert zij op alle mogelijke manieren er achter te komen hoe Gracie in elkaar steekt. Wat heeft haar bezield om verliefd en zwanger te worden van een 12-jarige leerling? En hoe kwam zij zwanger haar gevangenisstraf door? Terwijl de twee vrouwen elkaar aan het aftasten zijn, beginnen de verschillen en overeenkomsten langzaam in elkaar over te vloeien.

May December is een intrigerende film omdat je er als kijker maar niet uitkomt hoe de vork in de steel zit. Het is een razend spannend kat en muisspel tussen de beide vrouwen, waarbij ze elkaar enorm testen. Ik vind het een heerlijke film, omdat je uitgedaagd wordt om stelling te nemen in de menselijke, maar gelukkig ook humorvolle valkuil van ons moralisme. In deze tijd van cancelcultuur is dit een verfrissende opkikker met fantastische acteurs!

Aantal sterren: ★★★★

 

Smoke Sauna Sisterhood

Deze week komt ook de indrukwekkende documentaire Smoke Sauna Sisterhood in de bioscoop. Deze docu speelt zich af in een blokhut ergens in Estland, waar we vijf vrouwen volgen in een sauna. Slechts één vrouw, de gastvrouw, zien we met haar hoofd in beeld. De andere vier vrouwen zien we nooit. Ze praten over alle onderwerpen waar vrouwen het intiem met elkaar (zonder onze partners) over hebben. Het gaat over seksuele voorlichting, abortus, kanker, dickpics, baren, beharing, (rare) seks, lesbisch zijn, de overgang en nog veel meer dingen. Allemaal onderwerpen waar vrouwen onderling in een sauna over praten, en waar wij in deze documentaire getuige van zijn. Ik heb anderhalf uur ademloos zitten kijken en luisteren. Ga deze docu zien!

Aantal sterren: ★★★★

RECENTE ARTIKELEN