Een ontroerende masterclass in compassie: Ama Gloria

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Ama Gloria, over de hartverscheurende liefde tussen een meisje en haar nanny.

Ama Gloria is een Franse coming of age film over Cléo en haar kindermeisje Gloria. De 6-jarige Cléo woont met haar alleenstaande vader in een flat in Parijs. Haar moeder is aan kanker gestorven en daarom heeft haar vader de Kaapverdische Gloria ingehuurd om de moederrol voor Cléo te vullen. Omdat haar lieve vader een drukke baan heeft en veel weg is, zijn Cléo en Gloria onafscheidelijk.

(c) Cinéart

Maar dan krijgt Gloria een telefoontje  dat haar eigen moeder is overleden in en dat ze terug moet naar Kaapverdië om voor haar eigen kinderen te zorgen, nu die hun oppasoma hebben verloren.

(c) Cinéart

Cléo is ontroostbaar, maar haar vader belooft haar, dat ze in de zomervakantie Gloria mag bezoeken in Kaapverdië. Eenmaal daar aangekomen ontmoet Cléo de pubers van Gloria, de 16 -jarige verbitterde dochter Fernanda en de brutale 14 -jarige zoon César, die helemaal niet zitten te wachten op dat 6-jarige meisje uit Parijs, dat zo gek is op hun moeder Gloria.

Ik vind Ama Gloria een prachtige en zeer ontroerende film. Het is ongelofelijk hoe intens knap de rol van Cléo wordt gespeeld. De liefde tussen Cléo en haar surrogaatmoeder Gloria spat van het scherm, maar de film laat ook zien dat Cléo steeds jaloerser wordt op het moeten delen van Gloria’s liefde, nu ze niet meer alleen met haar is. En ze gaat ook beseffen, dat Gloria niet meer terugkomt naar Parijs, als haar vader in een face-time telefoongesprek vertelt dat hij een nieuwe nanny voor Cléo heeft gevonden.

Je begrijpt, ik heb het in deze schitterende film niet droog gehouden.

★★★★ (4 sterren) Ama Gloria draait vanaf 28 maart 2024 in de bioscopen

 

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN