Doodeng, maar ze durfde: Maud gaf haar baan op en begon haar eigen bedrijf

-

Hoe moet dat als ik ziek word? Krijg ik ooit nog een hypotheek? En hoe moet dat met mijn pensioen? Maud (53) overwon haar angsten, haalde diep adem en dook in het diepe: na 21 jaar in vaste dienst nam ze ontslag. 

“Ik kon ontzettend lachen met mijn collega’s, wist precies hoe alles werkte en mijn leaseauto reed bijna vanzelf naar kantoor. En toch voelde ik telkens die drang. Die drang om het roer eens helemaal om te gooien. Te doen wat ik écht leuk vind, waar ik enthousiast over kan vertellen op verjaardagsfeestjes, waarvan ik vuur in mijn ogen krijg.

Op een van die verjaardagsfeestjes sprak ik een vrouw die voor zichzelf was begonnen. Ze vond het in het begin doodeng – vooral omdat ze slecht tegen veranderingen kan en gehecht is aan financiële zekerheid. Toch had ze de stap gezet en nu voelde ze zich gelukkiger dan ooit. En ook nog eens tien jaar jonger. Op dat moment werd er een zaadje in mijn hoofd gepland: zou ik dit ook kunnen?

Hoe zou het zijn om mijn eigen cateringbedrijf te beginnen? Niet te groot, niet te gek, gewoon een bedrijfje waarmee ik genoeg zou verdienen om rond te komen. Mijn man en ik spraken er thuis veel over. Moet je dat nou wel doen? Wat als je geen opdrachten krijgt? Wat doe je als je ziek wordt? Kunnen we nog wel een hypotheek krijgen als we willen verhuizen? Ik ging me in de materie verdiepen en ontdekte dat er best betaalbare ziektekostenverzekeringen zijn voor zzp’ers. Als je een beetje redelijke omzet draait, kun je een pensioenpotje maken en zelfstandigen krijgen steeds makkelijker een hypotheek.

Natuurlijk, iedereen weet dat je als ondernemer niet zomaar een hypotheek krijgt en dat de aanvraagprocedure vaak complex is. Nationale-Nederlanden heeft dat proces gelukkig vereenvoudigd, zodat je ook als zzp’er snel een rentevoorstel ontvangt. Een hypotheek krijgen is makkelijker als je al drie jaar ondernemer bent, maar ook als je nog maar een jaar bezig bent is het mogelijk. In dat laatste geval vraagt Nationale-Nederlanden je om een inkomensverklaring, waarin een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen staat. Je kunt een inkomensverklaring  aanvragen bij drie verschillende partijen.

Ik vond het doodeng mijn vaste baan op te geven, maar met nog minimaal veertien jaar tot mijn pensioen in het vooruitzicht kon ik bijna niet anders. Het zaadje dat was gepland op het verjaardagsfeestje kiemde uit tot een heuse boom. Kortom: na 21 jaar in vaste dienst nam ik ontslag. Ik kreeg een fantastisch afscheidsfeest en stapte in het diepe. Mijn cateringbedrijf is er gekomen. Sterker nog: ik heb inmiddels twee mensen in dienst, want de vraag bleek vele malen groter dan het aanbod.

Mocht je denken: ik wil ook voor mezelf beginnen maar vind het tegelijkertijd zo griezelig al mijn zekerheden op te geven –  als je geloof hebt in je kunnen en je denkt dat je binnen afzienbare tijd een aardig maandsalaris bij elkaar kunt sprokkelen, ga ervoor. Angst is voor even, spijt voor altijd. Ik heb allerlei onvermoede kanten in mezelf ontdekt. Mijn wereld is zoveel groter geworden. De leaseauto is ingeruild voor een bestelbusje en ik rij vrolijk van hot naar her om heerlijk voor mensen te koken.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nationale-Nederlanden, maar de inhoud ervan is 100% van ons.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Ondernemen en een hypotheek – het lijkt een lastige combinatie, maar bij Nationale-Nederlanden zijn de mogelijkheden verder uitgebreid. Het werkt wel wat anders dan als je in loondienst bent, maar daar helpt Nationale-Nederlanden je graag mee. Op nn.nl/ondernemershypotheek vind je meer informatie. Plus een e-book, zodat je je zelf ook al een beetje kan inlezen.

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN