De gynaecoloog waarschuwt: hoed u voor de hormoonfluencers

-

Uitgerekend de gynaecoloog die zich inzet voor een draaglijkere menopauze en helemaal niet tegen hormoontherapie is, vraagt zich af of we niet aan het doorslaan zijn.

Demografisch gezien vormen Saartjes een enorme doelgroep. Ze zijn dan ook massaal in de overgang, schrikken zich rot over wat je dan kan overkomen en zijn mondig genoeg om er iets aan te willen doen. In de vorm van hormoontherapie, wel te verstaan.

Paaseitjes

Dit paasweekend gaan in het hele land vrouwen paaseitjes bij huisartsen brengen, omdat ze ‘hun hormonen terug willen’ en vinden dat artsen nog veel te terughoudend zijn met de therapie.

De vraag naar hormoontherapie wordt aangejaagd door Bekende Nederlanders als Caroline Tensen, Anita Witzier en Wendy van Dijk die uitbundig hebben geventileerd hoe ze erdoor zijn opgeknapt en influencers die het innemen van hormonen propageren (en er soms ook een verdienmodel van hebben gemaakt). Alleen al op Facebook zijn groepen van tienduizenden vrouwen die kennis en ervaringen uitwisselen.

Progesteron schaars

Dat het bestrijden van overgangsklachten met hormonen populair is blijkt uit een run op progesteron, één van de voorgeschreven hormonen. Het middel was zelfs een tijdje niet meer beschikbaar.

Overgangsexpert

Gynaecoloog Dorenda van Dijken, de overgangsexpert van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis en degene die de afgelopen jaren de menopauze stevig op de agenda heeft gezet, waarschuwt in het AD voor ‘hormoonfluencers’, met de nodige nuance. ” Als jij de hele nacht je bed uit zweet van de opvliegers is het duidelijk: daar kan hormoontherapie heel effectief op sturen.”

Terughoudend beleid

In Nederland worden relatief veel minder hormonen voorgeschreven dan in landen als Amerika en Engeland. Daar krijgt zo’n 25 tot 40 procent van de vrouwen met overgangsklachten de therapie. In 2019 – de laatste keer dat het onderzocht werd – was dat in Nederland maar 5 procent van de vrouwen.

Hormonen niet zaligmakend

Nu die trend gekeerd is, waarschuwt Van Dijken voor de populariteit van  hormoontherapie. “Nu moeten we ineens heel veel hormonen gaan geven. We slaan een beetje door.” Terwijl hormonen echt niet voor iedere vrouw dé oplossing voor overgangsklachten zijn, stelt ze: “Een deel heeft ook te maken met gedrag, voeding en leefstijl.”

Zo kort en zo laag mogelijk

Aan een behandeling met hormonen kleven wel degelijk risico’s, waarschuwt de gynaecoloog. Bij langdurig gebruik krijgen vrouwen een groter risico op borst- en baarmoederkanker. Hoe hoger de dosering, hoe groter het risico. “Het is het beste om zo kort mogelijk, zo laag mogelijk gedoseerd voor te schrijven. Al is dat voor vrouwen die voor hun 50ste in de overgang raken weer anders. Die kunnen best langer hormonen slikken”, aldus Van Dijken uit.

Die nuance mist ze in het toenemende debat over hormonen. “Online worden dingen geroepen die gewoon niet kloppen. Vrouwen lezen dat en geloven het meteen.” Bijvoorbeeld dat vrouwen hun hormonen levenslang moeten aanvullen. “Dat is helemaal niet nodig. De overgang is een tijdelijke, instabiele fase tussen twee stabiele fases. Het lichaam past zich daarin aan.”

Blijf kritisch

Heb je vragen over de overgang, leg ze voor aan je huisarts. Heb je daar het gevoel niet serieus te worden genomen, dan kun je terecht bij een menopoli of een overgangsconsulent die bij je past.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN