5 misverstanden over urineverlies

-

Urineverlies, ook wel bekend als urine-incontinentie, is een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Helaas doen er vandaag de dag nog altijd veel misverstanden over de ronde. Ook is er vaak veel schaamte over, en dat terwijl 1 op de 4 vrouwen last heeft van een vorm van urineverlies.In dit artikel vind je daarom 5 misvattingen over urineverlies bij vrouwen, en hoe het hier echt mee zit.

1. Je kunt er niets aan doen

Hoewel urineverlies na de bevalling enige tijd kan voorkomen, is het niet normaal en hoeft het niet als onvermijdelijk te worden beschouwd. Hetzelfde geldt voor urineverlies bij het ouder worden. Hoewel het risico op incontinentie toeneemt met de leeftijd, kan het nog steeds worden behandeld. Ook kan je gebruik maken van incontinentie materiaal in combinatie met oefeningen en behandelingen, zodat je altijd zelfverzekerd de deur uit kan.

2. Urineverlies treft alleen oudere vrouwen

Urineverlies treft vrouwen van alle leeftijden, niet alleen oudere vrouwen. Het kan namelijk het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder zwangerschap, bevalling, hormonale veranderingen, overgewicht, roken, bepaalde medicijnen, genetische aanleg en andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om te beseffen dat urineverlies niet beperkt is tot een bepaalde leeftijdsgroep.

3. Urineverlies is een zeldzaam probleem

Incontinentie komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken. Het is een vrij ‘normale’ aandoening die wereldwijd miljoenen vrouwen treft. Van lichte lekken tot volledig verlies van blaascontrole, urineverlies kan verschillende gradaties hebben. Het is daarom belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er oplossingen zijn.

4. Urineverlies kan niet worden voorkomen of behandeld

Urineverlies is een aandoening die vaak met succes kan worden voorkomen, behandeld en beheerst. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, variërend van bekkenbodemspieroefeningen, fysiotherapie en medicatie tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de oorzaak en ernst van het urineverlies. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen en samen met een zorgverlener een behandelplan op te stellen dat past bij jouw situatie.

5. Het bespreken van urineverlies is gênant en taboe

Praten over incontinent kan misschien een beetje ongemakkelijk zijn,  maar het is belangrijk om te onthouden dat je er nooit alleen voor staat. Urineverlies is een medische aandoening en juist door erover te praten kun je werken naar een oplossing.

Er zijn ook ondersteuningsgroepen en online communities waar vrouwen ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen.

Samen sterker!

Het doorbreken van deze misverstanden en de taboes is essentieel om vrouwen bewust te maken van de mogelijkheden voor preventie en behandeling. Met de juiste informatie, ondersteuning en zorg stap je binnen no time weer zelfverzekerd de deur uit!

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN