Plas jij ook af en toe in je broek? Dit kun je eraan doen

-

In je broek plassen is geen populair onderwerp op feestjes en partijen. En toch hebben de meeste vrouwen er last van. Helemaal als je ooit een kind hebt gebaard.

Natuurlijk hebben je kinderen niet de schuld, maar zwangerschap en bevalling zijn meestal wel de reden dat je regelmatig te laat de wc bereikt, niet zonder urineverlies op de trampoline kunt springen (is ook nergens voor nodig), een verzakking hebt of seksuele problemen hebt. Simpelweg omdat een kind krijgen niet niks is, en daarmee de boel daaronder wordt beschadigd.

Huh, die zwangerschappen zijn toch al heel lang geleden, waarom heb ik dan nu pas die klachten, denk je nu. Komt-ie: bij veel vrouwen presenteren (tadaaa!) bekkenbodemproblemen zich pas rond de overgang. Met dank aan de slinkende voorraad hormonen die nodig zijn voor stevige bekkenbodemspieren. Ook overgewicht en roken zijn belangrijke boosdoeners.

Je hoeft niet verder te lezen hoor, leuk is anders. Maar als je dacht dat je alleen staat, heb je het mis. En als je denkt: jammer van dat bekkengedoe, maar dit soort oudevrouwenklachten horen er nou eenmaal bij, heb je het al helemaal bij het verkeerde eind. Hoewel het overigens wel zo is dat maar liefst 75% van de vrouwen in een verpleeghuis incontinentieklachten hebben.

Voor vrijwel elke ik-moet-nu-plassen-en-wel-meteen-situatie bestaat een remedie, dat is het goede nieuws. Maar eerst even kijken wat voor ellendigs er allemaal aan de hand kan zijn. Grofweg kunnen we het gedoe in vier problemen indelen: urineverlies (60% van de vrouwen), ontlastingsverlies (15%), verzakking (voelen dat er ‘iets’ naar buiten zakt, bij 70%) of hinder bij sex (27%). Allemaal gevolgen van een verzwakte bekkenbodem.

Voor elke klacht geldt: een bekkenfysiotherapeut kan je helpen. Dat is altijd de eerste stap. Je leert de bekkenbodemspieren op een juiste manier aan te spannen en te ontspannen. Inmiddels is duidelijk dat bepaalde oefeningen (zoals de lift) soms averechts werken. Overleg met een bekkenbodemspecialist is dus echt belangrijk.

Bij de bekkenfysiotherapeut vind je de oplossing voor de meeste bekkenbodemproblemen. Zij beoordeelt wat fysiotherapie kan doen en of je moet afvallen of medicijnen nodig hebt. Ze werkt samen met gynaecologen en urologen. Bespreekt bijvoorbeeld hoe een verzakking verholpen kan worden. Regelmatig biedt een vaginale ring uitkomst. Ook bij seksuele klachten – pijn bij het vrijen of urineverlies – kan een psycholoog, gynaecoloog en/of seksuoloog je helpen omdat er meerdere oorzaken kunnen spelen.

Hoe dan ook, het is zeker niet zo dat urineverlies bij het leven hoort. Integendeel. Wat in ieder geval niet helpt, is erover kniezen en je schamen. Er zijn namelijk meer vrouwen mét dan zonder bekkenproblemen.

Zo, ik heb gezegd. Ik jump nog even op de trampoline.

Lees ook: Ik plas altijd en overal in mijn broek (zelfs op station Antwerpen)

gifgif
Margriet Zuidgeest
Margriet Zuidgeest
Margriet (51) is getrouwd met Walter en met haar werk (journalist/tekstschrijver voor o.m. Libelle, over gezondheid). Ze moedert over twee sportieve jongens van 13 en 15. Wars van #geluksmomentjes en #lovemylife. Dol op knisperkoude wijn, tennis en gezelligheid.

RECENTE ARTIKELEN