21 herinneringen aan een fijne jeugd

-

Toen mijn moeder op sterven lag, vroeg ze: ‘Heb ik het goed gedaan? Heb je een gelukkige jeugd gehad?’ Ik kon alleen maar met een brok in mijn keel ‘Ja, natuurlijk’ stamelen. En ik meende het. Opgroeien in de jaren zeventig was geweldig. 

 1. Het was zo lekker voorspelbaar: iedere dag aardappelen, groente en vlees, op vrijdag frietjes en op zaterdag brood. En zondag werd het vaak Chinees, want als mijn moeder eenmaal twee sherry’s op had, wilde ze niet meer koken.
 2. Skippyballen, kaatsballen, springtouwen, elastiek, hoepels. Op het pleintje voor de deur, zonder van onze sokken te worden gereden.
 3. En als je van je skippybal viel, verstrikt raakte in je springtouw of je die hoepel maar niet kon laten swingen, was er niemand die daar foto’s van maakte.
 4. Als ik uit school kwam, was mijn moeder thuis en lag de hond voor de deur te kwispelen.
 5. Ik had het liefste vriendinnetje van de wereld. Dat trouwens nog steeds mijn liefste vriendinnetje van de wereld is.
 6. Op woensdag- en zaterdagmiddag mochten we tv kijken. De Rattenvanger van Hamelen, Catweazle, Stuif es in, Pippi Langkous, Swiebertje, Tita Tovenaar.
 7. Je vriendjes en vriendinnetjes schreven in je poesiealbum.
 8. Op school bij de nonnen. En als je dan in het kerkkoor zong (hoe vals ook) en een beetje goed kon leren, kon je in hun ogen geen kwaad doen.
 9. Vakanties hoefden niet groots en meeslepend. Herinneringen maken deden we gewoon op de camping. Waar je ieder jaar dezelfde vriendjes en vriendinnetjes tegenkwam.
 10. Pitty, Billy Bradford en de Dolle Tweeling
 11. Lezen op de bruine poef in de woonkamer.
 12. Iedereen kwam via de achterdeur binnen.
 13. Oud en nieuw, Pasen, Kerstmis: alle feestdagen hadden een vast stramien.
 14. Je vond het elke verjaardag geweldig weer een jaartje ouder te worden.
 15. Soep stond uren te trekken op het fornuis.
 16. Frietjes schilde mijn moeder zelf, veel lekkerder dan diepvriesfriet.
 17. ’s Avonds kwam mijn moeder me instoppen. Warm onder de dekens hoorde ik hoe ze dan beneden koffie ging zetten. Water koken in de fluitketel. Zo’n veilig gevoel.
 18. Als Toon Hermans op tv kwam, mocht ik opblijven. Ik weet niet of ik er alles van begreep, maar mijn ouders lachten zich tranen.
 19. Op verjaardagen kwam de hele familie. Mijn moeder bakte dan appeltaart (zonder taartmix) en maakte prikkers van knakworstjes, zilveruitjes en augurkjes.
 20. Tante Mien dronk altijd de meeste wijn en bleef het langst van allemaal. ‘Dat hoort zo bij een echte Zuidema’, zei ze dan.
 21. De eerste zoen met met mijn eerste vriendje bleef gewoon privé en hoefde niet medegedeeld worden op social media.

Lees ook: Afscheid van mijn jeugdvriend

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Noor Zuidema
Noor Zuidema
Noor Zuidema (52) woont samen met Pieter, heeft drie volwassen kinderen, een fulltime baan en een teckel die de macht heeft overgenomen in huis.

RECENTE ARTIKELEN