Waarom prins-gemaal zijn niet meevalt

-

Heleen is als principieel-republikein toch enorm gefascineerd door het verschijnsel monarchie. En zal zaterdag voor de televisie zitten als prins Philip zijn laatste rit maakt.

Zaterdag wordt prins Philip begraven. Zonder ‘pomp and circumstance’ ofwel de pracht en praal van een staatsbegrafenis, want dat vond ie niet nodig. En zoals dat gaat bij overleden koninklijke figuren is in alle commentaren de heiligverklaring nooit ver weg. Want ja, hij was natuurlijk wel een man die twee passen achter zijn vrouw moest lopen. Dat hij dat kon is kennelijk al een heldendaad op zich. Over de echtgenotes van koningen hoor je dat soort bewonderende verhalen nooit, maar ja, dat zijn vrouwen, die horen er kennelijk geen enkele moeite mee te hebben om tweede viool te spelen.

Toch is het knap van Philip dat hij zijn lange huwelijk en rol als prins-gemaal redelijk schandaalvrij heeft weten te houden. Dat kan je van zijn collega tijdgenoten bepaald niet zeggen. Neem onze prins Bernhard, die zijn positie schaamteloos misbruikte voor financieel gewin en zijn grote hobby’s vrouwen, reizen, jagen, dure auto’s en vliegtuigen. Hij raakte tot over zijn oren in een corruptieschandaal verzeild, en buitenechtelijke kinderen had hij ook. Minstens twee, maar vermoedelijk meer. Al maakte hij het op dat vlak weer minder bont dan zijn schoonvader prins Hendrik, die er rond de tien had rondlopen.

Wat noordelijker, in Denemarken, worstelde de van oorsprong Franse prins Henrik op een totaal andere manier met zijn rol als tweede viool. Hij vond het al schandalig dat hij na zijn huwelijk niet meteen een staatstoelage kreeg, en zijn titel ‘prins-gemaal’ vond hij ook niks. Dat moest toch echt ‘koning-gemaal’  zijn. Toen koningin Margrethe door een ongelukje de nieuwjaarsreceptie aan zich voorbij moest laten gaan en zich door kroonprins Frederik liet vervangen, vloog Henrik meteen diep beledigd naar zijn wijnchateau in Frankrijk om daar drie weken lang te blijven mokken. Tegen toegesnelde journalisten spuwde hij zijn gal over zijn ‘vierderangs positie.’

De Frans-Deense moppersmurf ontdeed zich in zijn latere leven van de titel prins-gemaal omdat hij aan geen enkele verplichting meer wilde voldoen. In 2017 liet hij weten niet naast zijn vrouw begraven te willen worden, omdat Denemarken hem naar eigen zeggen nooit voor vol aan had gezien. Alleen als hij alsnog koning-consort zou worden, wilde hij zijn besluit wel overwegen. Dat gebeurde niet, dus werd Henrik toen hij in 2018 overleed naar zijn wens gecremeerd, waarmee een zeshonderd jaar oude Deense traditie werd verbroken. Nee, dan heeft prins Philip het toch een stuk beter gedaan. Oké, ook zijn ego speelde wel eens op, getuige zijn uitspraak: “Ik ben niets anders dan een rottige amoebe. Ik ben de enige man in dit land die zijn naam niet aan zijn eigen kinderen mag doorgeven.”

Met hem verdwijnt een uniek stukje van 100 jaar Britse koninklijke historie. Hij was even charmant als bot, even hard als vriendelijk, maar voor de echte schandalen moet je toch echt bij zijn kinderen en kleinkinderen zijn. Zaterdag zal hij dus ‘zonder gedoe’ bijgezet worden in bijzijn van dertig personen, waaronder prins Harry. ‘Ondoordacht en onnodig’ was het oordeel van zijn grootvader over het interview van zijn kleinzoon en Meghan. Van zijn 99 jaar en 10 maanden heeft Philip het Verenigd Koninkrijk 68 jaar als prins-gemaal gediend, en Elizabeth heeft aan hem 73 jaar lang een toegewijde echtgenoot gehad. Na de bijzetting in de koninklijke crypte is de 94-jarige koningin voor het eerst van haar leven echt alleen.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN