Waarom je – zeker tijdens de overgang – jouw suikerinname wil beperken (volgens deze voedingsdeskundige)

-

Veel vrouwen rond de 50 jaar krijgen last van meer vet rond hun buik. Hoe komt dat? In dit stukje legt voedingsdeskundige Esther van Proud Today uit wat de invloed van suikerhoudende producten is op een lichaam dat veel minder oestrogeen bevat dan vroeger.

Allereerst: hoe komt het dat het lichaam minder oestrogeen bevat? Tijdens het verouderingsproces van de vrouw raakt de voorraad eicellen geleidelijk op. Waar een vrouw na de geboorte ongeveer 1 miljoen eicellen op voorraad heeft is zij gemiddeld 52 wanneer alle eicellen op zijn. Deze eicellen worden geproduceerd in de eierstokken, waar ook de ook de hormonen oestrogeen en progesteron worden geproduceerd. Als de eicellen op zijn, verdwijnt de functie van de eierstokken en daarmee ook de productie van oestrogeen en progesteron.

Suikerinname tijdens de overgang

Zodra de eierstokken minder oestrogeen produceren, gaat het lichaam automatisch meer vet aanmaken. Op die manier komt er toch nog iets van oestrogeen beschikbaar voor het lichaam.  De suiker die wij binnenkrijgen uit suikerhoudende producten en dat niet (volledig) wordt verbruikt, wordt opgeslagen in vetcellen, die daardoor groeien en vermeerderen. En laat dat nou nét de plek zijn waar wij vrouwen ons vaak aan storen. En je raadt het al: die vetopslag vindt vaak plaats op de buik – de plek waar wij ons er het meest aan storen.

Een dikker wordende buik is dus de zichtbare invloed van suiker op ons lichaam tijdens de overgangsperiode. Maar ook ín ons lichaam kan suiker een hoop negatieve invloed hebben. En als je daar bewust van bent, is het helemaal geen slecht idee om je dagelijkse suikerinname eens kritisch te bekijken.

Dít doet suiker in je lichaam

  • Uit onderzoek blijkt dat het eten van suikerhoudende producten schommelingen in het oestrogeengehalte veroorzaakt. Hierdoor ontstaan of verergeren overgangsklachten en dan vooral de bekende opvliegers en het nachtzweten.
  • Opvliegers worden onder invloed van suiker verergert, doordat suiker een allergische reactie in het lichaam veroorzaakt, bijvoorbeeld in de bloedvaten. Normaliter is daar oestrogeen om de bloedvaten te beschermen, maar als dat hormoon nauwelijks meer aanwezig is in het lichaam, valt deze bescherming vanzelf weg.
  • Oestrogeen helpt bij het versterken van de botten, dus; hoe minder oestrogeen, hoe groter de kans op osteoporose (botontkalking). Het mineraal calcium is daarom zeer belangrijk tijdens de overgang, maar suiker zorgt ervoor dat calcium slechter wordt opgenomen door je lichaam.
  • Bovendien voedt suiker bacteriën waardoor er vaginale- en urineweginfecties kunnen ontstaan.
  • Zelfs wanneer je goed op gewicht bent, kan het zijn dat je dagelijkse voedingspatroon te veel suiker bevat, waardoor je ongemerkt je overgangsklachten verergert.

Ben je een echte zoetekauw (zoals ik)? Ban de goedkoop gefabriceerde pakken koek uit je voedingspatroon, maar geniet op z’n tijd van een heerlijk gebakje, of ijsje met slagroom, of echte lekkere chocola, of, of, of……

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.
NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN