Waarom je écht moet blijven smeren (en nog meer tips van een dermatoloog)

-

Sterke, inspirerende vrouwen, vertellen over hun ervaring en visie op de overgang. Samen met Vichy maken wij een serie interviews om de overgang bespreekbaar te maken. Deze keer vraagt Saar dermatoloog Patricia Quaedvlieg alles over de veranderende huid tijdens de overgang.

Opvliegers, nachtzweten en een droge, verouderende huid. Geen feest, nee. En toch komt onherroepelijk iedere vrouw in de overgang. Sommigen al met 40 jaar, de meesten zo tussen de 45 en 55. En om deze periode, die meestal zo’n 5 tot 10 jaar duurt, zo goed mogelijk door te komen is er Vichy. Dé bron voor wanneer je in de overgang zit. Want wist je dat je er echt wel iets aan kunt doen?

Zeg Patricia, ik merk dat mijn huid de laatste tijd erg droog aanvoelt. Wat gebeurt er met je huid tijdens de menopauze?
Patricia: “een goede vraag, die ik veel hoor tijdens mijn spreekuur. De huid is ons grootste orgaan en heeft als functie je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Voor een gezonde huid lukt dit prima, maar een ongezonde huid kan soms schadelijke invloeden doorlaten. Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. De hoeveelheid oestrogenen in het lichaam van de vrouw daalt waardoor de mannelijke geslachtshormonen de overhand kunnen krijgen. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie gaat afnemen wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een direct invloed op je huid.
In de huid zitten namelijk van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Met een droge huid als gevolg.

Ik smeer al keurig iedere ochtend en avond. Blijft veel smeren het credo?
Patricia: “Dat kan zeker helpen ja. Zorg dan wel dat je een passend product gebruikt voor jouw leeftijdsfase en ‘probleem’. Vichy heeft speciale gezichtsverzorgingsproducten voor vrouwen die in de overgang zitten bijvoorbeeld. Bij een droge huid zijn er niet voldoende huidvetten in de huid aanwezig. Hierdoor krijgt het vocht de kans om te verdampen en kan de huid uitdrogen. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van opvliegers waardoor ze meer transpireren. Ze douchen dan vaker dan normaal. In de meeste gevallen verdwijnen teveel huidvetten door te vaak of te heet douchen. Ook overmatig gebruik van zeep of doucheproducten kan de barrière van de huid verstoren. Daarnaast kan een droge huid erg jeuken en een droge huid kan ontstaan door slechte voeding, weinig drinken en roken. Bepaalde aandoeningen zoals huidziekten en diabetes kunnen ook van invloed zijn op de hoeveelheid huidvetten in de huid. Omdat vrouwen het vaak warm hebben zoeken ze koelte op door buiten in koude wind te gaan staan of de ventilator te gebruiken. Maar door die koude droge lucht en wind kan je huid ook weer extra uitdrogen. En zo ontstaat er een sneeuwbaleffect waardoor je klachten alleen maar erger worden.”

Hoe zit het eigenlijk met die stevigheid? Sinds ik niet meer ongesteld ben, schieten de rimpels erin. Hallo ouderdom.
Patricia: “De meeste vrouwen krijgen met hun 40-50 jaar rimpels. De huid wordt slapper, ze krijgen last van ingevallen wangen en een doorschijnende huid. Nee het wordt er allemaal niet beter op jammer genoeg. Je huid krijgt zijn stevigheid door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras; een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken. Oestrogeen (en ook een beetje door progesteron) zorgt ervoor dat de veren in het matras regelmatig opgeschud worden en als ze hun beste tijd hebben gehad vervangen worden. Je huid blijft dan stevig en elastisch. Maar door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid, tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook af en de elasticiteit van de huid wordt elk jaar minder.”

En die puistjes dan? Ik dacht dat dat bij mijn menstruatie hoorde?
Patricia: “Dat heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron heeft ‘vrij spel’ en kan voor ongewenst gezichtshaar, vergrote poriën en puistjes zorgen.

Wat kan ik doen om mijn gezichtshuid er zo goed (fris, stralend en jong) mogelijk uit te laten zien?
Patricia: “Helaas treedt bij iedereen uiteindelijk huidveroudering op. Dit is een natuurlijk proces wat je niet kunt stoppen of tegenaan. Huidveroudering ontstaat door een combinatie van verschillenden factoren binnen en buiten ons lichaam. De huid zal naarmate we ouder worden steeds meer spankracht (veerkracht) verliezen, doordat ons lichaam minder elastine en collageen zal produceren. Daarnaast worden er ook minder nieuwe huidcellen aangemaakt, waardoor de huid dunner wordt en beschadigingen niet meer zullen herstellen. Onze huid zal droog en ruw worden, doordat het vocht minder goed wordt vastgehouden en de zweet en talgklierproductie afneemt. Ook zullen er witte en donkere pigmentvlekken op de huid ontstaan, omdat pigmentcellen zich minder goed over ons lichaam kunnen verspreiden. Bovenstaande biologische factoren zijn erfelijk bepaald en hieraan kunnen we niets veranderen. Een slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging, stress en roken kunnen onze huid verouderen. Er is dus wel degelijk iets dat je kunt doen, als bovenstaande op jou van toepassing is. Andere factoren die niet echt meehelpen voor een jong en fris huidje zijn de zon, zonnebank en medicijngebruik. Aan sommige factoren kun je niets doen maar op enkele factoren heb je wel zelf invloed. Belangrijk is dat de huid voldoende beschermd wordt met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Goede bescherming voorkomt pigmentvlekken, rimpels en uiteindelijk hopelijk huidkanker. Belangrijk is ook het eten van voldoende antioxidanten zoals vitamine C. Er bestaan meerdere dagcrèmes met antioxidanten en vitamine C die hun bijdrage kunnen leveren. Alle beetjes helpen, nietwaar?”

Wil je meer weten over de overgang, inspirerende interviews van vrouwen lezen of juist advies van experts? Neem eens een kijkje op het platform van Vichy, geheel gewijd aan de overgang.

We schreven dit artikel in samenwerking Met Vichy, maar de inhoud is 100% van ons

 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN