Waarom detoxen de HEL is

-

Margriet heeft in al haar 51 levensjaren als enige ter wereld nog nooit een detox-sapkuur gedaan en ook nog nooit een maand niet gedronken (sinds ze 16 was). Beide vond ze eigenlijk ook onzin om te doen. Maar, al die berichten over een strálende huid, een tevreden, gereinigd gevoel én een aardiger karakter brachten zelfs haar aan het twijfelen. Dus besloot ze: het wordt tijd voor een gezonde sapjeskuur.

Dat niet drinken doe ik echt voorbeeldig! Althans, ik ben nu één dag bezig. Chapeau voor mij.
Ook mijn driedaagse sapkuur begon gisteren. Die drankjes zijn best lekker. Ik mag er negen per dag; drie ‘maaltijden’ (Hahahaha!), tussendoor-drankjes en shotjes. “SJOTJUUUUUUUUS!” riep mijn zoon uitbundig, maar hij was wat minder enthousiast over de inhoud: kurkuma, gember en granaatappel.

Maar toen. Toen kwam de confrontatie; de geestelijke detox. Want ineens merkte ik hoe vaak ik de ‘snoepla’ (ja die hebben wij inderdaad) opentrok, en die melkreep moest laten liggen. En dat ik minstens 10 keer naar de koffiemachine ben gelopen om vervolgens een kopje gemberthee te moeten zetten – want nee, koffie en zwarte thee mogen niet. En hoe ongezellig het is als er klinkt: ‘Ik bak eieren, iedereen eentje met uien en gesmolten kaas?’ gevolgd door een medelijdend: ‘Oh nee, ach jij mag niet hè, mam!’
Nee, ik mocht niet. Ik mocht niks. Ik mocht over drie uur mijn sapdiner van bieten-mango-pastinaak met een vleugje gember. Zonder een glas witte wijn. En dat allemaal uit vrije wil.

Deze nuchtere, wandelende gemberwortel met spinazieblaadjes dook dus maar vroeg haar bed in; want hoe leuk was het leven nog zonder eten en drinken. Dan maar slapen, ook gezond. De bonus bij in bed stappen: koppijn. Er was maar één conclusie na – mind you – nog maar de állereerste dag: er viel lichamelijk én geestelijk behoorlijk wat te detoxen.

Dag 2, 08.00 uur. Mijn hoop om verkwikt, stralend en als aardig mens tevoorschijn te komen was ’s nachts al enigszins verschrompeld, vanwege zweetaanvallen en hoofdpijn. Maar ach, de spiegel zou in de ochtend wel anders piepen toch? Nee. Want mijn evenbeeld bleek na ochtendshotje 1 (kurkuma) een doodmoe, vlekkerig hoofd te zijn met oorsuizen, dat ook nog misselijk was en zich slap voelde. Het was me een raadsel hoe al die gezonde kruiden, vergeten wortels en inheemse groenten voor deze ellende konden zorgen.

Dag 2, 12.00 uur. Na een heerlijke cappuci flesje 3 (mango-wortel-appel) en 4 (surprise: gember!) was ik nog niet bepaald stralend, maar de hoofdpijn en misselijkheid waren verdwenen. Hoera, het begin is er! Werkt bij mij de detox misschien al binnen twee dagen?! Had die overdosis gember c.s. gewoon 35 jaar wijn drinken meedogenloos ontgift? Mmm, dan zouden detox-dag 3 en een maand niet drinken wat overbodig zijn. We zullen het zien.

Dag 2, 21.00 uur. Geen doen dit. Ik ga slapen. Ik heb een katerhoofd alsof ik drie weken heb lopen slempen op Ibiza. En dat, zielig genoeg, zonder een druppel drank (en de komende 28 dagen ook al niet – huil!). Weet je wat: ik verdeel de overgebleven drankjes gewoon over de komende dagen en ik besluit dat ik hierbij totally gedetoxt ben. Morgen eet ik lekker een bord vette spaghetti carbonara. Zo. Dan maar onaardig. Met je detox…

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Margriet Zuidgeest
Margriet Zuidgeest
Margriet (51) is getrouwd met Walter en met haar werk (journalist/tekstschrijver voor o.m. Libelle, over gezondheid). Ze moedert over twee sportieve jongens van 13 en 15. Wars van #geluksmomentjes en #lovemylife. Dol op knisperkoude wijn, tennis en gezelligheid.

RECENTE ARTIKELEN