Vraag de voedingsdeskundige: “Is brood nou echt zo slecht als wordt beweerd?”

-

Esther Hurioglu is voedingsdeskundige bij haar eigen praktijk Proud Today. Wekelijks beantwoordt zij een lezersvraag. Deze week: ‘Is brood nou echt zo slecht als wordt beweerd?’

Hoi Esther, 

Ik heb een vraag. Ik ben gek op brood: ik ontbijt ermee, lunch ermee en zelfs bij mijn diner eet ik weleens een stukje geroosterd brood bij de soep of de sla. Tussendoor eet ik graag crackers. Maar soms vraag ik me af of dat nou wel oké is? Is brood echt zo slecht als wordt beweerd? En moet ik minder koolhydraten eten als ik wil afvallen en daarom dus mijn brood laten staan?

Groetjes en bedankt! 


Hoi Joske,

Je hoeft je brood zeker niet te laten staan. Liever niet zelfs want brood (volkoren, niet witbrood) zit vol met vezels, vitamines en mineralen. Van vitamines en mineralen weten de meeste mensen wel dat deze belangrijk zijn, maar de gezondheidsvoordelen van vezels zit er niet altijd bij iedereen goed in. Vezels zijn enorm belangrijk voor gezonde darmen. Ze helpen je darmen om afvalstoffen af te voeren. Als je genoeg vezels eet, heb je een gezonde ontlasting wat ook weer bijdraagt aan een gezond lijf. Wel krijg je nu verhoudingsgewijs aanzienlijk meer koolhydraten dan eiwitten en gezonde vetten binnen. Het is daarom beter om, ongeacht of je wilt afvallen, meer variatie aan te brengen in je eetpatroon.

Neem voor ontbijt eens een bakje magere kwark met vers fruit en wat noten of zaden en maak voor de lunch een simpele salade met tonijn of zalm of een salade met veel knapperige groentes en cottage cheese.

En, een open deur natuurlijk, als je brood eet, kies dan wel voor 100% volkoren en niet voor witte producten.

Succes!

MEER WETEN?

• Samen met voedingsdeskundige Esther Hurioglu maakten wij de cursus Slank en gezond door de overgang, die je kan volgen via onze cursussite
• Heb jij ook een vraag voor Esther? Mail haar deze dan op esther@proudtoday.com en wie weet lees je het antwoord volgende week terug.
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN