“Voor liefhebbers van een kleine, maar warme film is Totém een pareltje”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Tótem 

Tótem

De Mexicaanse filmmaker Lila Avilés maakte een tedere, ontroerende film over rouw, gefilmd vanuit het bijzondere perspectief van een kind. De film speelt zich af op één dag.

De jonge vader Tona is jarig en in het huis van zijn ouders verzamelen zich zijn familieleden om het grote verjaardagsfeest voor te bereiden. Het is een drukte van jewelste, maar dochter Sol is stil en vraagt keer op keer of zij naar haar vader mag zien. “Dat kan niet”, zeggen de grote mensen, “want je vader moet uitrusten om energie op te bouwen voor zijn verjaardagsfeest”.

De dag vordert en als de zon ondergaat en gasten binnendruppelen, maakt de vrolijke drukte in het huis plaats voor een ongrijpbare melancholie. Het feest bruist van liefde, maar heeft ook een bitterzoete bijsmaak.

Totém is een kleine, intieme, sfeervolle film. Je beleeft de dramatiek gezien door de ogen van de intelligente, liefdevolle dochter Sol. Terwijl iedereen vrolijk bezig is met de voorbereidingen voor het feest, zoekt Sol naar de nabijheid en liefde van haar vader Tona.

Totém viert het leven op intieme wijze en toont hoe eenieder verschillend omgaat met verdriet en loslaten, terwijl ze proberen om van iedere minuut in het leven te genieten. Voor de liefhebbers van een kleine, maar warme film is Totém een pareltje.

Aantal sterren: ★★★★

7 september in de bioscoop 

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN