Voedingsdeskundige Esther biedt Eerste Hulp bij Alcohol Behoefte

-

Een van de redenen waardoor mensen aankomen, is alcohol. Alcohol veroorzaakt een buikje, want het bevat suiker. Suiker dat niet wordt verbrand, wordt opgeslagen in je vetmassa en dan het liefst rondom je middel. Vooral vrouwen rond de vijftig merken dit. Daarom komt Esther van Proud Today met Eerste Hulp bij Alcohol Behoefte. 

Rond je vijftigste gaat je stofwisseling omlaag. Dit betekent dat je lichaam minder voedingsstoffen, en dus minder calorieën, per dag nodig heeft. En daardoor komen loze calorieën, zoals die uit alcohol, harder aan.

Met mooi weer wordt er door veel mensen van vrijdag tot en met zondag geborreld. En dat gaat meestal samen met kaasjes, stokbrood en chips. Ik ga niet zeggen dat je gewoon niet moet drinken. Dat zou lekker hypocriet zijn, want ik hou ook van een wijntje of een cocktail. Je moet gewoon een balans vinden die voor jou werkt, waarbij je gezellig mee kan doen, maar waarbij je ook de rust in je hoofd bewaart. Want daar word je ook gek van: iedere keer op maandagochtend niet fit zijn en balen dat je drie dagen te veel gedronken gegeten en te weinig bewogen hebt.

4 tips bij alcoholbehoefte

Wat kun je doen? Ik heb hier 4 tips voor je:

Tip 1. Vul je wijnglas voor 1/3 met wijn en voor 2/3 met bruisend water. IJsklontjes erbij, misschien een schijfje citroen. Heb je nou een taai brein die je de hele tijd laat denken aan een glas wijn zonder water, terwijl je je moedig aan je glas wijn- water probeert te houden, begin dan andersom. Vul je glas dan voor 2/3 met wijn en voor 1/3 met water

Het is heel maf, maar dan denkt je brein: oh ik heb een vol glas wijn met een beetje water. En dat is veel beter te verteren voor je brein, want dat houdt niet van veranderingen.

Je kunt het dan langzaam opbouwen naar 1/2 wijn, ½ water en vervolgens naar 2/3 water en 1/3 wijn. Het zou mooi zijn al het je uiteindelijk lukt om uit te komen op maximaal 2 glazen wijn met een glas water tussendoor.

Maar geef jezelf de tijd.

Tip 2. Zorg dat je je vriendinnen meekrijgt. Veel mensen zien eten en drinken als troost of beloning. Maar veel vrouwen willen ook een fit en slank lichaam. Je vriendinnen balen ook van een opkomend randje om hun middel.

Praat er dus over. Ga op zondagochtend samen een flik stuk lopen en zet minimaal 10.000 stappen. Dan heb je én je ontspanning gehad en komen jullie samen een stuk fitter het weekend uit.

Tip 3. Besteed wat meer aandacht aan wat je op tafel zet bij de borrel. Vaak worden er bij AH van die plastic bakjes gekocht met borrelhapjes. Ze zien er heel leuk uit, maar ze bevatten vaak veel vet en suiker. Dat kan beter! Maak een grote schaal met cherrytomaatjes, worteltjes, komkommer en paprika. Maak daarbij een dip van magere kwark of Griekse yoghurt (max 2 % vet) en verse kruiden naar smaak.

Zet bakjes met rauwe noten (niet caloriearm, wel beter dan chips), olijven, popcorn, druiven en aardbeien op tafel. Natuurlijk kun je ook wel kaasjes en chips neerzetten, maar maak de verhouding 2/3 tot 1/3.

Tip 4. Maak een planning voor aankomende week, zodat je het volgende weekend met een rustig hoofd in gaat. Met een opgeruimd hoofd heb je meer kans dat je je aan goede voornemens houdt. Stress en vermoeidheid zijn DE ingrediënten voor slechte keuzes. Als je ook een planning voor je weekend maakt ben je helemaal goed bezig.

Als laatste: onthoud dat je dit niet doet om jezelf van alles te verbieden, maar dat je het doet om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je terug kunt kijken op een leuk en gezellig weekend, maar zorg ook dat je maandag energie hebt om er een goede week van te maken.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN