Verliefde dochters: ‘Zitten we opeens met twee extra pubers te ontbijten’

-

Esmée (54) kan immens terugverlangen naar de tijd dat ze haar dochters Stéphanie (17) en Jeanine (16) ’s avonds voorlas, instopte en een nachtkus gaf. Wat zich tegenwoordig op hun kamers afspeelt…

“Ik had me voorgenomen om een ruimdenkende, moderne moeder te zijn die haar kinderen de vrijheid biedt het leven zoveel mogelijk zelf te ontdekken. Ik blijk een bekrompen trut te wezen, die ze soms allebei op een kloosterkostschool zou willen hebben.

Hormonen

Ben je als moeder ooit voorbereid op de rondgierende hormonen van de puberteit? Het ene moment stond ik met een aandoenlijk blozende oudste haar eerste beha’tjes uit te zoeken, even later was ze veranderd in een heupwiegende Lolita. Oké, twerken deed ze alleen thuis, om mij kwaad te maken. Maar verder was er niets meisjesachtigs meer aan de manier waarop ze haar lange haar over haar schouders gooide en naar mijn mening veel te korte rokjes droeg.

Wulpse pubers

Jeanine imiteert Stéphanie in alles, dus voor we het wisten hadden we twee tieners in huis die zich gedroegen als twintigers. Het was een onrustige periode, waarin veel met deuren werd gesmeten (door mij) en veel ‘Oh My God, ga mijn kamer uit!’ werd gekrijst (door hen). Mijn man, type moderne vader die makkelijk mee veert, liet zelfs de klassieker ‘Zo ga je de deur niet uit!’ over zijn lippen rollen, bij een minirok die meer weg had van een brede riem.

Vriendjes

Grappig genoeg werd Stéph een stuk gezelliger (en minder aanstootgevend qua kleding) toen ze verkering kreeg. Dat heet tegenwoordig niet meer zo, ze noemen het allemaal bloedserieus ‘een relatie’, maar het is natuurlijk gewoon verkering. Leuke jongen, nieuwe fase. Onafscheidelijk waren ze. Je bent al je privacy al kwijt als je kinderen wat later naar bed gaan, maar je voelt je pas echt teveel in je eigen huis als er een setje op je bank zit te tortelen.

Seksen

Dilemma: ze op haar kamer laten zitten met de deur open? Deur dicht? Man en ik waren het er over eens dat áls ze wilden seksen ze dat toch wel zouden doen. Dan liever in haar vertrouwde omgeving. We polsten hoe de ouders van de jongeman erin stonden en die waren ook niet verrukt, maar dachten er ongeveer net zo over. Wat volgde was nog maar eens een goed gesprek over anticonceptie (veel gezucht en eyerolls van Stéph) en nog maar eens diep ademhalen (door ons).

Beschuitjes

En zo kwam het dat ik ’s nachts op weg naar de badkamer Thom op de gang tegenkwam die daar net vandaan kwam. Niets aanstootgevends, hij droeg een boxer en een T-shirt en zei een beetje verlegen ‘welterusten voor straks weer’. Maar hij wás er wel, we hadden gewoon heel regelmatig een extra mens in huis. Een aardig, beleefd extra mens. Die het zo stilletjes mogelijk deed met onze dochter en ’s morgens graag beschuiten met kaas at om weer op krachten te komen.

Sweet sixteen

Het was een kwestie van wachten tot ook Jeanine een serieus vriendje zou krijgen. Die is wat onbesuisder dan haar oudere zus, met haar hebben we echt een stevig gesprek moeten voeren dat ze het rustig aan zou doen tot ze minimaal zestien was. Zijn ouders deden een stuk moeilijker, dus Daan – overigens ook een prima knul –  zat vooral bij ons.

Gezinsuitbreiding

En dat heeft toch impact op je leven. Dat je thuiskomt na een dag werken en voor zes man moet koken. Met zijn zessen aan tafel, waarbij het opeens niet meer twee tegen twee is in discussies, maar vier tegen twee. Twee grote lijven erbij in een niet zo heel groot huis. Gemiddeld drie tot vier dagen per week een of twee logés. Soms de hele week, als ze het spreiden en er om de beurt een vriendje komt slapen. Beetje uitkijken dat je niet in hun idiote TikTok-filmpjes terecht komt, van die dingen.

Prima jongens

Maar ook: twee knullen die uit zichzelf aanbieden de afwas te doen. De lekke band van hun ‘meisje’ plakken (na anderhalf uur tobben met een YouTube tutorial heeft mijn man het maar even voorgedaan met een sopje). En van hun bijbaan in de supermarkt een appeltaartje meenemen als bedankje voor alles. Het zijn prima jongens, die ook gewoon aan het uitzoeken zijn wie ze zijn en wat ze willen. Ik moet vaak om ze lachen, ze zijn slim en plagen graag, mijn dochters hebben allebei smaak.

Kneuteren

Maar ze zíjn er wel. Vaak. We horen ze lachen, stommelen en kletsen. Ze streamen muziek en series. We horen ze ook seksen, al was hiervan melding maken (#awkward!) genoeg om het geluidsvolume aanzienlijk naar beneden te schroeven. Ik geloof dat ze tegenwoordig vooral van bil gaan als wij nog niet thuis zijn, wat ik helemaal niet erg vind. Sommige dingen wil je als ouders gewoon liever niet weten. En verder vinden ze het gewoon ontzettend gezellig om samen te zijn. Je zou denken dat ze ondersteboven in een club willen stuiteren, maar The Walking Dead helemaal vanaf het begin opnieuw bekijken met een pakje zelfgekochte sprits tussen hen in het helemaal.

Privacy

Dat vertedert me, maar ik vind het soms ook véél. ‘Dit is eindig’,  zegt mijn man als hij ziet dat ik me zit op te vreten. ‘Het is te overzien, over een, twee jaar wonen ze op kamers en ben je blij als je ze weer eens ziet’. Daar heeft hij gelijk in. Maar voor de korte termijn verlang ik er toch wel eens naar om het huis, de wc, de badkamer en de bank voor onszelf te hebben. ’s Nachts zonder badjas naar het toilet te kunnen gaan. En op zaterdag te kunnen ontbijten zonder twee jongens aan tafel die bassend voetbaluitslagen bespreken en ‘ik ga even douchen’ roepen terwijl ik dat net van plan was. Bestaan ze nog, meisjeskostscholen in een klooster?

Om privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.  

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN