Tip: op deze site delen BN’ers hun lievelingsgerecht!

-

Online kookboeken heb je te kust en te keur. Net als ontelbare vormen van Corona-bezigheidstherapie voor middelbare mannen. Zeldzaam knap dus, dat journalisten Marcel Maassen (52) en Jan Heemskerk (58) met precies die twee ingrediënten een leuk, grappig en interactief online-idee hebben bedacht: onslievelingsgerecht.nl, OLG voor intimi.

De naam zegt het al: ‘op’ OLG delen bekende en minder bekende Nederlanders hun favoriete gerecht en natuurlijk: hoe of waarom ze er zo dol op zijn (geworden). Zo deelt comedian Howard Komproe zijn gegarandeerd heerlijke Surinaamse okersoep, maar ook het schunnige liedje waarin deze slijmerige groente door de lang overleden zanger Lieve Hugo wordt vergeleken met ander glibberig lekkers. Vertelt Eerste Kamerlid Mei Li Vos over haar leven als eeuwig bijgerecht, en hoe gelukkig ze daarmee is – en met haar aardappelsalade in speksaus.

En dan Eddy Zoëy, over de Boston Baked Beans. die hij in zijn studententijd kookte uit het wokkookboekje dat hij kocht zodra hij het huis uitging, en die hij nog altijd bereidt, maar dan anders, met enkel spek van een exclusief wolvarken. en de enig juiste zoete Zeeuwse stroop. Heel wat anders dan de bijdrage van de volmaakt onbekende zussen Kalien en Majel Blonden, die de Käsekuchen van hun Duitse oma van vaderskant willen laten herleven. Of de pasta met venkel en chorizo, waar je de kinderen van Edward Hermans midden in de nacht voor kunt wakker maken. Die weer niets gemeen hebben met Tonny Eyk, die een geniale Bordelaisesaus voor over de tournedos in petto heeft.

Enkel maar favoriete gerechten, dat kan alleen maar een smakelijke verzameling worden, zou je zeggen. En dat wordt het ook. Van feestmaal (de fazant met zuurkool van Antoine Hermans) tot streekgerecht (de ‘Broeder’ van Eva Hoeke), van traditioneel baksel (de crèmetaart van Doortje Deckers) tot salade (De Thai steak & noodle salad van Jumbo-piloot Jan Westmaas) tot chic en snel (de blini van Robert Gaerthé). En alle gerechten zijn – ‘dat je het weet’ – persoonlijk bereid, geproefd en goedgekeurd door Maassen en Heemskerk, die inmiddels aardig de weg weten in de keuken – inderdaad: hobbykoks. Sorry.

Hoe dan ook. Op OLG kun je inmiddels terecht voor een behoorlijk aantal lievelingsgerechten, en dat aantal groeit iedere week zo snel als de redactie-koks de aanmeldingen kunnen bijbenen. Want iedereen met een fijn gerecht en een goed verhaal is welkom via het handige aanmeldformulier. Maar gewoon komen aanwaaien kan natuurlijk ook. Want het thema ‘lievelingseten’ is een onuitputtelijke bron van inspiratie en conversatie, volgens de makers. En anders vind je er in elk geval iets te eten voor vanavond.

Nieuwsgierig geworden? Ga naar OLG

gifgif
Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN