5 dingen die je moet checken voor je met pensioen gaat

-

Het is je jarenlang gelukt om die onbegrijpelijke pensioenpapieren snel in een laatje te leggen zonder er teveel over na te denken. Maar als je eind vijftig bent, begin je steeds meer te beseffen: mijn pensioen komt eraan. Je eerste gevoel is paniek, want nu moet je aan de bak. Grasduinen in al die papieren. Voordat je dat gaat doen: lees deze vijf punten. 

Wees gerust. Je bent echt niet de enige die zenuwachtig wordt van geld en allerhande financiële zaken. Maar soms ontkom je er niet aan. En als je dan eenmaal de stap gezet hebt om je erin te verdiepen, valt het eigenlijk altijd mee. Dat is met je pensioen niet anders. Een paar dingen om goed uit te zoeken zijn:

  1. Welk type pensioen heb jij?
    Er zijn twee types pensioen. Eentje waarbij je van je pensioenuitvoerder een vast (maand)bedrag krijgt met je pensionering. En eentje waarbij er een kapitaal beschikbaar komt om een pensioen mee te kunnen kopen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je je kapitaal hebt opgebouwd. Mocht je zo’n kapitaal hebben kun je dus in zee gaan met een pensioenuitvoerder die jou het beste bod doet. (Je kunt overigens ook beide vormen hebben, bijvoorbeeld als je bij verschillende werkgevers hebt gewerkt).
  2. Heb je één of meerdere pensioenkapitalen?
    Als je meerdere pensioenkapitalen hebt (want meerdere banen gehad), kan je deze samenvoegen om in één keer pensioen mee aan te kopen (beter nog: ‘is het slim deze bedragen samen te voegen voordat je jouw pensioen gaat kopen’). Je betaalt dan maar één keer kosten. Deze kosten zie je niet wanneer je gaat shoppen, want ze worden verrekend met je pensioen. Dit gaat over vele honderden of zelfs enkele duizenden euro’s. Samenvoegen levert je dus absoluut een hoger pensioen op.
  3. Hou je van risico of veilig?
    Voor je pensioen zijn er twee varianten. Een vast pensioen en een variabel pensioen. Een vast pensioen past bij jou wanneer je zeker wilt zijn van een vast bruto inkomen per maand. Kies je een variabel pensioeninkomen, dan zal je pensioen stijgen of dalen door beleggingsresultaten. Hierbij geef je aan welk risico je wilt (en kunt) nemen. Ook kies je bij variabel of je wilt beginnen met een hoger pensioen of uitgaat van een gelijkblijvend pensioen.
  4. Wil je je pensioen eerder of later ontvangen?
    Je kunt ervoor kiezen om je pensioen eerder of later te ontvangen. Wil je je pensioen meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd laten ingaan? Dan mag je je pensioendatum vervroegen, maar dan moet je ook echt stoppen met werken. Bedenk wel dat eerder met pensioen gaan ervoor zorgt dat je pensioen lager wordt. Dit komt doordat je minder opbouwt én het pensioen langer moet worden uitgekeerd. Onderaan de streep kan dit per maand dus een aardig bedrag schelen. Je kunt ook kiezen voor deeltijdpensioen. Dan werk je bijvoorbeeld 1 dag minder en laat je je pensioen voor een deel ingaan. Je mag dan later niet meer uren gaan werken. Ontvang je binnen 5 jaar AOW? Dan kun je je pensioen eerder laten ingaan en gewoon blijven doorwerken. Het is ook mogelijk om je pensioendatum uit te stellen. Voor 1 januari 2017 moest je dan ook echt doorwerken. Sindsdien is doorwerken niet verplicht. Je kunt je pensioen maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd laten ingaan.  Als je pensioen uitstelt, gaat het pensioen later in waardoor er ook korter wordt uitgekeerd en je pensioen (per maand) toeneemt.
  5. Zou je graag eenmalig een groter bedrag van je pensioen willen laten uitbetalen?
    Vanaf 1 januari 2022 krijg je als deelnemer van een pensioenfonds een extra keuzemogelijkheid: je kunt namelijk op je pensioendatum eenmalig een bedrag van maximaal tien procent van je ouderdomspensioen opnemen. Bijvoorbeeld als je een schuld af wil lossen of om zorgvoorzieningen te regelen.

Wil je meer weten over je pensioen en wat Zwitserleven voor je kan betekenen? Kijk op zwitserleven.nl/meerpensioen

Wij hebben dit artikel geschreven samen met Zwitserleven om jullie te informeren over Direct Ingaand Pensioen.

De inhoud van het artikel is zoals altijd 100% van ons.

 

 

 

gifgif
Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN