Rudolph van Veen (57) viert jubileum en trakteert op een lekker recept

-

Voor de liefhebbers van slagroomtaart en kook-tv.

Afgezien van de schilderprogramma’s van Bob Ross is er maar één ander genre dat net zo’n kalmerende invloed op me heeft en dat is kook-televisie. Ik herinner me dat veel mensen het waanzin vonden om er een hele zender aan te wijden, maar ik was er godsgelukkig mee.

Niet alleen steek ik er regelmatig wat van op, het is op een of andere manier ontzettend rustgevend om enthousiaste mensen lekkere dingen te zien bereiden op een manier waarvan je denkt: dat zou ik óók kunnen. Spoiler alert: ik kan het niet, maar dat mag de pret niet drukken.

12,5 jaar 24Kitchen

(c) 24Kitchen

Meesterkok en Meester Patissier Rudolph van Veen kan worden gezien als een van de bekendste Nederlandse tv-koks. Hij schudde in 2000 al met pannen bij Life & Cooking en is sinds het begin betrokken bij foodzender 24Kitchen. Voor de liefhebbers van zijn maaltijden en taarten is 2024 een feestelijk jaar, want de zender bestaat 12,5 jaar en Rudolph zit dan precies 40 jaar in het vak.

Nieuwe programma’s

Je zou zeggen dat hij alles al zo’n beetje heeft gezien. Of toch niet? In zijn nieuwe programma gaat Rudolph op stage. Samen met een bekende uitdager gaat Rudolph iedere week op diverse en bijzondere locaties ‘stage’ lopen om daar te helpen in de keuken.

(c) 24Kitchen

Zo zien we hem onder andere aan het werk voor de crew van een varend marineschip, kookt hij voor het Rosa Spier Huis (een tehuis voor gepensioneerde artiesten), tussen de topsporters in het Papendalhuis en hij gaat koken voor een vrouwendiner bij het Leger Des Heils.

Die laatste is de eerste aflevering, vanaf 1 maart 2024, elke vrijdag om 19:00 uur op 24Kitchen.

Klassieke slagroomtaart

(c) 24Kitchen

Om het jubileum te vieren trakteert Rudolph op het recept van een klassieke slagroomtaart, heb je wat te doen dit weekend.

Voor de cake:

6 st eieren

175 g suiker

90 g boter

150 g bloem

Voor de krokante amandelen

100 g geschaafde amandelen

100 g suiker

1 st Eiwit

Voor de vulling:

600 ml slagroom

75 g suiker

2 el aardbeienjam

Abrikozengelei

1 el abrikozenjam

1 el water

Extra nodig:

boter en olie om in te vetten

bakpapier

(hand)mixer

zeef

springvorm van 24 cm doorsnede

spuitzak

Zo maak je de cake

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C, boven- en onderwarmte. Vet de springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem.

Stap 2:
Klop de eieren met de suiker in de mixer in circa 10 minuten luchtig.

Stap 3:
Smelt de boter. Zeef de bloem boven de kom en spatel de bloem in delen voorzichtig door het eimengsel. Spatel als laatst de gesmolten boter erdoor. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in circa 35 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Stap 4:
Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen en snijd deze horizontaal in drie plakken.

Krokante amandelen

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de amandelen, suiker en het eiwit en bak de amandelen op de bakplaat in circa 10-15 minuten goudbruin in de oven. Laat daarna afkoelen.

Vulling en opbouw

Stap 1:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Bestrijk de onderste cakelaag met aardbeienjam.

Tip van Rudolph:
Als er hele aardbeien in de jam zitten, plet deze dan even met een lepel, anders kan je de taart straks niet goed aansnijden.

Stap 2:
Leg de tweede plak cake op de laag met aardbeienjam en bestrijk deze met de slagroom. Leg dan laatste plak erop en bestrijk de boven- en onderkant van de taart met slagroom.

Stap 3:
Druk de krokante amandelen tegen de zijkanten van de taart en spuit rozetten slagroom op de bovenkant.

Stap 4:
Kies fruit naar keuze als garnering en snijd deze in partjes/stukjes. Garneer de slagroomtaart met het gesneden fruit.

Abrikozengelei

Verwarm de abrikozenjam met het water. Bestrijk het fruit met de gelei. Enjoy!

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN