“Revoir Paris gaat over de aanslagen in Parijs in 2015. Geen vrolijke film, maar wel écht een aanrader”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Revoir Paris.

Revoir Paris

“Ik schaam me dat ik nog leef”, zegt Mia, die de terroristische aanslag in Parijs wist te overleven.

Op vrijdag 13 november 2015 werden in Parijs zes aanslagen gepleegd, waaronder die in het Parijse restaurant L’Etoile d’Or. Mia is daar die bewuste avond aanwezig, drinkt een glaasje wijn en na betaling wil ze vertrekken. Op dat moment komt de terrorist met een machinegeweer het restaurant binnen en schiet op de gasten en het personeel. Mia overleeft het.

Drie maanden na de terroristische aanslag, herinnert Mia zich slechts flarden van wat er gebeurde. Ze besluit haar stappen van die avond na te lopen in de hoop dat ze haar leven kan hervatten, zodra ze zich meer herinnert. Met de nodige tegenzin betreedt Mia het restaurant waar alle ellende plaatsvond. Een ober herkent in haar een slachtoffer van de aanslag en adviseert haar om deel te nemen aan een praatgroep met gedupeerden. Daar ontmoet zij medeslachtoffers en zo probeert ze de puzzelstukjes op z’n plek te krijgen.

Tot hier het verhaal, want ik wil dat jullie deze film tot het eind zien. Actrice Virginie Efira speelt Mia en is supergeloofwaardig in haar rol. Ze laat je binnen in haar hoofd met alle emoties die je kunt verzinnen en zo beleef je de aanslag en de verwerking mee. Geen vrolijke film, maar gelukkig eindigt-ie wel heel fijn.

Mooi om te weten is dat de regisseuse van deze film Alice Winocour de film heeft opgedragen aan haar broer Jérémie, die aanwezig was bij de aanslag in het Parijse theater le Bataclan, maar het gelukkig wist te overleven.

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN