Film recensent Katlheen ging deze week naar Le-Pot-Au-Feu (release 7 december)
De Kerstfilm heette oorspronkelijk La Passion de Dodin Bouffant speelt zich af in het jaar 1886. Gastronoom Dodin Bouffant ( Benoit Magimel) woont in een prachtig groot landgoed op het Franse platteland met zijn inwonende kok Eugenie (Juliette Binoche). Leuk detail: Magimel en Binoche zijn in het echte leven jarenlang een stel geweest, en spelen nu weer een verliefd koppel spelen.
Deze film, van de Vietnamese Regisseur Tran Anh Hung laat op een indrukwekkende manier zien hoe typisch traditioneel Frans eten wordt bereid. Bijvoorbeeld het braden van vlees, het smoren in boter, en het trekken van een mooie bouillon. Bij het zien van alle bereidingen loopt het water al in je mond. Maar ondertussen speelt er een ingewikkeld relatie-drama tussen de kasteelheer en zijn vrouwelijke chef-kok. Alhoewel ze elkaar enorm respecteren n hun passie voor voedsel, blijft dit onduidelijk in hun (liefdes)relatie. Als Dodin zijn vrienden uitnodigt voor een diner, kookt Eugenie wel Dodin’s recepten, maar blijft ze altijd in de keuken, ook als de mannen haar smeken om mee te eten aan hun tafel.
Als na jaren van samenwerking Eugenie aan Dodin vraagt of ze zijn vrouw of kokkin was, antwoordt hij: kokkin. Laat dat precies het compliment zijn dat ze wilde horen. Ze zegt en daarom zegt ze eindelijk ja op zijn vraag: wil je met mij trouwen?
Ik vind deze film echt een vurrukkullukke kerstfilm. Het is niet te geloven hoe mooi en aantrekkelijk alle gerechten zijn gefilmd. Daarnaast is de seksuele spanning zo intens te voelen tussen de chef en zijn kokkin. Sommigen vinden deze film een beetje traag, maar het kon mij niet lang genoeg duren. De combinatie tussen fantastische beelden van schitterend opgediende gerechten en twee mensen die intens naar elkaar verlangen: een meesterlijke combinatie!
Aantal sterren: ★★★★