Lydie (55): ‘Toen ik nog getrouwd was, vond ik het leven veel leuker’

-

Twee jaar geleden zijn Lydia en haar man Wouter uit elkaar gegaan met wederzijdse instemming. Jong getrouwd, de kinderen het huis uit, ze hadden elkaar niet meer zoveel te vertellen. Wouter redt zich aardig, Lydia mist, tot haar eigen verrassing, haar oude leven.

“We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan. Het was meer dat ons leven altijd om de kinderen had gedraaid en er een gemeenschappelijke factor weg viel toen ze zelfstandig werden en op zichzelf gingen wonen. Pas toen ze er niet meer dagelijks waren, besefte ik hoezeer ze de dagelijkse dingen bepaalden. Voor hoeveel eters boodschappen doen, rekening houden met hun school- en werktijden, bijpraten, over hen praten – zo was het zo’n twintig jaar gegaan.

Toen ze waren uitgevlogen, had ik niet zozeer last van een leeg nest, want ik vond het best lekker wat meer privacy te hebben. Maar er viel wel een soort leegte en stilte tussen Wouter en mijzelf. En toen we het daarover hadden, kwamen we na lang praten allebei tot de conclusie dat de koek op was en we misschien beter ieder voor zich verder konden gaan. Ik was daar vrij rationeel onder, het leek gewoon het beste en het meest logische.

Nu twijfel ik of het wel de juiste beslissing was. Ik mis ons leven zoals het was toen we samen waren. Het was zo vertrouwd en zo vanzelfsprekend, en zo… makkelijk. In de zin van samen op stap met vrienden, contacten onderhouden en soms ook heel praktisch samen klussen. Het valt me tegen van mezelf dat ik in mijn eentje minder actief ben en minder initiatieven neem. Ik kookte gezonder toen ik ook voor Wouter en de kinderen kookte en ik zie mezelf in mijn eentje lopen, terwijl het dagelijkse ommetje samen een gewoonte was.

Soms weet ik van de kinderen dingen niet omdat ze het alleen aan hun vader hebben verteld. Het is stiller geworden in de gezinsapp, sinds we uit elkaar zijn appen ze meer aan ons rechtstreeks, dus ik mis wel eens wat. Ik ben een dag meer gaan werken om het financieel te kunnen bolwerken en ben blij met de afleiding en mijn collega’s.

Maar ik kom er wel achter dat de maatschappij toch vooral is ingericht op twee mensen of meer. Ik ben er nog niet aan gewend dat ik nu alleen door het leven ga en ik geneer me een beetje, dat ik altijd zo luchtig heb gedaan over mijn single vriendinnen. Het is best zwaar als er nooit iemand voor je kookt, als je altijd zelf de was moet ophangen en zelf je afvoer moet ontstoppen, daar ben ik inmiddels wel achter.

Wouter lijkt hier minder last van te hebben. Hij kon een vervallen woonark kopen die hij helemaal heeft opgeknapt. Niet groot, maar prima voor iemand alleen. Hij ligt in het groen, hij kan vissen vanaf de ark, hij woont er met twee katers. Hij heeft zijn werk, hij is lid geworden van een koor. Met een nieuwe relatie is hij volgens mij niet echt bezig, maar ik heb de indruk dat hij goed in zijn vel zit.

Ik ben wel aan het daten en ben er inmiddels achter gekomen dat het niet voor watjes is. Veel afwijzing, weinig warmte, veel geilneven, weinig echt leuke contacten. Het zou opwindend moeten zijn, weer eens rotzooien met een andere man. Maar het is ook stressen. Of je wel knap, leuk, aantrekkelijk en sexy genoeg bent.

Wouter nam me gewoon zoals ik was. Dat is wat er gebeurt in een langdurige relatie. En dat heb ik voor lief genomen, omdat ik niet beter wist. Nu dat er allemaal niet meer is, dat vertrouwde, die hele gezamenlijke geschiedenis die we hebben, merk ik dat ik op alle fronten een standje bij moet zetten.

Om te beginnen om beter voor mezelf te zorgen, maar ook om nieuwe dingen te ondernemen. Misschien niet eens een relatie, maar gewoon weer eens naar de schouwburg, een eind lopen, gaan zwemmen of afspreken met anderen. Alleen uit eten gaan, ik ken mensen die dat zonder knipperen doen, dat zou ik ook wel willen. Ik wil zo’n single vrouw zijn die van haar vrijheid geniet, niet die vrouw die veel te vaak denkt: zat ik nog maar in ons oude huis gezellig te kneuteren met haar vent.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN