Overpeinzingen van een beginnende zzp’er

-

Juliette is net de helft van haar baan kwijt. En dus moet ze als zzp’er aan de slag. Een mooi moment om zich af te vragen: zou ik niet nog wat anders willen? En zo ja, wat dan?

‘Weet je wat jij moet doen?’ zei een vriendin, ‘je moet een lijstje maken van wat je vroeger wilde worden, toen je kind was. Dan kom je bij je diepste verlangens en mogelijkheden.’ Dat leek me wel wat. Dus:

WAT IK VROEGER WILDE WORDEN ALS IK LATER GROOT WAS

 • Verpleegster.
  Daar moet ik nu dus niet meer aan denken. Ik val al flauw bij één druppel bloed. En ik heb mateloze bewondering voor al die verpleeghulpen die mijn oude moeder of mijn zieke man op de wc zetten of injecties gaven of hun bed verschoonden en daar een schijntje voor betaald kregen, dat zou ik nog geen week volhouden.
 • Stewardess.
  Tja. Je vliegt wel de hele wereld over. Maar je ziet toch vooral vliegtuigen en vliegvelden, want je mag veel minder dan vroeger nog even leuk rondneuzen in zo’n ver land. Voor de rest ben je toch al gauw de voetveeg van verwende en vervelende passagiers, en dan moet je er ook nog bij glimlachen in een strak pakje. Trouwens, met mijn gewicht pas ik helemaal niet meer in zo’n strak pakje. En moet ik bijbetalen om mee te mogen.
 • Prinses.
  Nog huwbare ouwe prinsen, ergens? Nee, dacht ik al.
 • Vogelkenner.
  Serieus. Dat wilde ik vroeger worden. Korte tijd. Zéér korte tijd. Ik erfde een verrekijker van mijn opa en tuurde over de hei, naarstig op zoek naar de Siberische braamsluiper. Vogelherkenboekje in de zak. Heb ik geloof ik drie weken volgehouden. Geen Siberische braamsluiper gezien. Daarna was ik definitief een stadsmeisje dat het liefst bij de verwarming bleef zitten met een fijn boek (niet over vogels).
 • Moeder.
  Ja, dat is dus de categorie dat-gaat-’m-niet-meer-worden.
 • Beroemde schrijfster.
  Ja! Dat kan nog. Moet ik toch wel serieus beginnen, alleen. En voordat ik beroemd word: honger lijden, want dat boek moet eerst geschreven maar de kost moet ook tegelijkertijd verdiend – en ik slaap ook zo graag, tegenwoordig, en een Netflixje en af en toe even zoenen met mijn man, dat hoort er toch ook bij. Als ik dat zo op een rijtje zet, denk ik niet dat ik het in me heb.

Nou. Kwam ik nu dichter bij mijn diepste verlangens en mogelijkheden, zoals mijn lieve vriendin zei? Welnee. Maar hee, ik ben nog maar 54, ik heb nog een heel (nou ja iets minder dan een half) leven voor me. Dus ik heb de vraag anders gesteld en hij klonk meteen een stuk beter:

WAT WIL IK WORDEN ALS IK LATER GROOT BEN?

 1. Dun
 2. Verstandig
 3. Stoer
 4. Vegetariër.
 5. Bestand tegen alcohol
 6. Praktisch
 7. Kalm
 8. Georganiseerd
 9. Handig
 10. Gefocust
 11. Topmodel
 12. Sportief
 13. Rekenwonder
 14. Superwoman

Ach, het kan geen kwaad te blijven dromen.

LEES OOK Hallo werkgevers, luisteren jullie? Dit zijn 6 dingen waar ik heel goed in ben 

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN