Miriam (54) en de muis: “Kater Koos en ik hebben nu een geheim”

-

Wat doe je als je altijd zo lieve kater die, zover jij weet, nog nooit naar een muis heeft omgekeken ineens met een muis in zijn bek binnenkomt? Miriam wist zich geen raad, vooral omdat haar vriend panisch is voor muizen. En kater Koos met een muis zou exit voor Koos betekenen. ‘Ik overwoog om als een Romeinse toeschouwer in het Colosseum te gaan zitten scanderen: ‘Bijt Hem Dood. Bijt Hem Dood!’

Tot mijn stomme verbazing kwam onze kat binnen met een muis in zijn bek. Ik wist wel dat katten muizen vingen. Sterker nog: dat was de reden waarom mijn vriend die fobisch voor muizen is, ooit akkoord ging met de aanschaf van een kat. Dat ze er ’s avonds laat doodleuk mee je huis binnenwandelden, had niemand mij ooit verteld. Het leek net alsof onze kat Koos naar een of ander festivalletje was geweest, daar een vriend had gemaakt die out was gegaan en nu bij mij binnen kwam om te chillen. Op zich niks mis mee, alleen het tijdstip was een beetje, nou ja, niet zo handig. Ik wilde net naar bed toen gaan toen er zich een schouwspel voor mijn ogen ontvouwde. De muis werd uiterst voorzichtig op het vloerkleed gelegd om bij te komen. Kater Koos ging er eens lekker bij zitten. Heel even verdacht ik Koos ervan dat hij even koffie ging zetten, want hij liep plotseling richting de keuken. Dat bleek een misvatting van mijn kant te zijn. De muis sprong onmiddellijk op, Koos draaide zich om en greep hem vast.

Razendsnel en een beetje dom

Onze kat bleek weliswaar razendsnel te zijn, maar ook een beetje dom. Het leek net of hij niet wist wat te doen. Hij keek me aan met die muis hangend uit zijn bek. Zo van: Ja. En wat nu? Ik wist het ook niet. Ik overwoog om als een Romeinse toeschouwer in het Colosseum te gaan zitten scanderen: ‘Bijt Hem Dood. Bijt Hem Dood!’ Maar dan zou mijn vriend wakker worden en dan zou ik moeten uitleggen welk apocalyptisch schouwspel er zich onder hem af aan het spelen was. En doodmaken? Zijn kop eraf bijten? Dan had ik twee halve bloedende muizen in mijn woonkamer in plaats van één hele. Toen raakte ik in paniek. Ik heb op zich niets tegen muizen, maar wel als ze halfdood in de bek van mijn kat lopen te hangen. En wat zou ik tegen mijn vriend moeten zeggen die echt panisch is voor muizen? Koos wandelde rustig met een muis naar binnen? ‘Exit Koos’, zou zijn reactie zijn en dat wilde ik niet.

Muis doodmaken

Zo zat ik met mijn voeten opgetrokken op de bank stokstijf van angst toe te kijken wat ik, vrouw van vierenvijftig, moest doen. Ik stelde voor aan Koos om de muis naar buiten te brengen. Serieus. Ik hoorde mezelf piepen: ‘Koos? Koos? Hallo? Ga maar lekker naar buiten met je vriend!’ Verwilderd keek ik om me heen. Had ik niet iets waarmee ik die muis kapot kon slaan? Een pan of een geluidsbox of zo? Zo diep was ik al gezonken. Ik wilde van die muis af. Hem vermoorden desnoods. ‘Vort! Vort – Rot op’ werkte ook al niet. De rillingen liepen over mijn lijf. Het enige wat ik kon doen was naar de tuindeuren rennen en er zelf vandoor gaan. Dat dan die muis misschien wel over mijn voeten heen zou gaan lopen tijdens mijn vlucht weerhield mij ervan.

Geheim tussen Miriam en de kater

Uiteindelijk ontsnapte de muis en rende naar een spleetje tussen de tuindeuren. Kater Koos vloog er achteraan en maakte een intens raar geluid. Snel opende ik de tuindeuren in de hoop dat muis plus kat buiten verder zouden chillen. Koos vloog inderdaad de deur uit naar buiten en ik rende snel de trap op naar boven. De volgende ochtend vroeg mijn vriend zich af waarom ik in hemelsnaam de tuindeuren open had laten staan. En of ik wist wat er in de woonkamer op de grond was gevallen? ‘Het lijkt wel wijn’, zei hij verbaasd. Rillend liep ik naar beneden. Daar lag een roodachtige vlek op de witte houten vloer. In de vluchtigheid zag ik dat er nergens een muizenkadaver te bekken was. ‘Oh dat is wijn’, antwoordde ik. Sinds die dag leven kater Koos en ik met een geheim.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN