Mijn dokter vindt het onzin, maar mijn cholesterol daalde toen ik anders ging eten

-

Haar huisarts vond het onzin, maar toen Marianne Miltenburg een paar jaar geleden hoorde dat haar cholesterolgehalte veel te hoog was, besloot ze heel anders te gaan eten.

De diagnose was flink balen, want in mijn familie is de een na de ander omgevallen (en voor altijd blijven liggen) door een hersenbloeding. Daar moesten dus medicijnen – statines – voor komen, vond de huisarts, maar als ik ergens niet voor in ben is dat pillen slikken. Zeker statines niet, omdat ze zoveel nare bijwerkingen hebben. Als ik beloofde over drie maanden terug te komen voor opnieuw een cholesteroltest, mocht ik me wat de huisarts betrof op het alternatieve pad begeven.

Ik googelde wat, zocht online contact met een orthotherapeut en vroeg een voedingsdeskundige om raad. Het resultaat was een lijstje met etenswaren die ik wel en niet moest eten. Daar hield ik me strak aan. Kostte nog niet eens veel moeite. Na drie maanden liet ik opnieuw bloed prikken. De huisarts keek me fronsend aan: ‘Wat heb jij in hemelsnaam gedaan?’ Ik wilde net teleurgesteld reageren toen ze vervolgde: ‘Alle bloedwaarden zijn verbeterd!’

Trots vertelde ik hoe ik mijn voedingsgewoonten had gewijzigd, waarop ze zei: ‘Tja, baat het niet dan schaadt het niet, maar geloven doe ik er niet in.’ Terwijl het levende bewijs voor haar zat. Gisteren ging ik weer eens voor de uitslag van een cholesteroltest – de laatste was inmiddels anderhalf jaar geleden – en opnieuw werd er verbaasd gereageerd. De waarden waren opnieuw gedaald, dus ik zit helemaal safe met mijn cholesterol.

Dit is mijn lijstje met cholesterolverlagende voedingsmiddelen

 • Verminder sterk het gebruik van gewone aardappels en vervang deze door zoete aardappels (ja, ook voor de puree en de stamppot).
 • Verlaag drastisch de hoeveelheden pastamaaltijden.
 • Vervang melkproducten door sojaproducten.
 • Voer de hoeveelheden groente, fruit en vette vis flink op.
 • Als je een sinaasappel of grapefruit uitperst, schep dan wat achtergebleven vezel door het sap, is nog veel gezonder (vezels!).
 • Eet dagelijks havermout als ontbijt, bereid met sojamelk/amandelmelk/havermelk, waaraan 2 Medjouldadels, een handje walnoten en/of amandelen en wat kaneel zijn toegevoegd. Een ander lekker ontbijt is een soja (kokos)yoghurt van Alpro, ook met die nootjes en wat kaneel erover.
 • Slik bij je ontbijt een Rode gist rijst-capsule (maar let op dat je de juiste neemt, met minimaal 10 mg monacoline K), een omega 3 visolie- of krillcapsule en een pilletje vitamine B-100 complex (met name biotine, B5 en B3 dragen hun steentje bij in de strijd)
 • Geen straf: op brood of cracker smeer je makreelsalade van 2 makreelfilets, 2 bosuitjes, wat yofresh en ketchup.
 • Bak in olijfolie of kokosolie.
 • Schrap suiker zoveel mogelijk.
 • Eet wat vaker aubergines, bonen, peulen en tomaten, dagelijks een appel, en wat minder (rood) vlees.
 • Verder zijn cholesterolverlagend: avocado, olijfolie, shiitake, knoflook en uien.
 • Vijgen, olijven en dadels zijn ook goed (bevatten kalium).
 • Eet alleen de donkerste chocola, die met 70% of meer cacao.
 • Ben je net als ik een rode wijn-drinker, drink dan niet dagelijks. Sla vooral na een gezellig weekend eens een dagje of twee over.

Uiteraard is bewegen ook belangrijk. Laat je niet gek maken in de sportschool – elke dag een stukje wandelen is ook heel gezond. Het leuke is: pas je deze regels consequent toe, dan val je ook nog eens in een rustig tempo af.

Marianne Miltenburg is tekstschrijver en redacteur: textwrite.nl

 

NIEUW: SAAR CURSUSSEN
Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

 

Els Rozenbroek
Els Rozenbroek
Els Rozenbroek (61) schreef veertien jaar lang 'Het Dagboek van Juul' in Libelle, is, moeder van een volwassen zoon, en gek op haar vriendinnen, hond, Netflix, politiek en wat zoal verder ter tafel komt.

RECENTE ARTIKELEN