25 x Make-up nostalgie: ‘Mascara zat in een doosje’

-

In de jaren zestig en zeventig was de kennismaking met cosmetica soms best avontuurlijk. Herinner je je dit nog? 

 1. De foundation van vroeger was modelletje ‘masker’. Kon ons ’t schelen, leve de dikke laag pancake! (die maskeerde ook meteen de puistjes)
 2. Mascara zat in een doosje; het tabletje moest je met het borsteltje natmaken en dan op je wimpers smeren. Het resultaat was nogal klonterig.
 3. Nagels lakten we met Cutex, uit dat sierlijke flesje met die lange slanke witte dop.
 4. Populaire make-up merken van toen waren bijvoorbeeld Rimmel, Maybelline, Miss Helen van de HEMA of – super trendy – Mary Quant.
 5. Cover Girl hing in de schappen van Albert Heijn. Vonden wij een beetje stom, make-up in blisterverpakking. Wisten wij veel dat Cover Girl een van de grootste merken in Amerika was.
 6. Max Factor had de populaire Maxi lijn voor jonge meiden.
 7. Even een zijsprongetje naar de jaren ’80: Die doos met eindeloos veel oogschaduwkleurtjes van Theatre … die wilden we allemaal hebben!
 8. Er waren vroeger niet alleen Walra consulentes, maar ook cosmetica-consulentes die thuis kwamen om hun bestellingen en het nieuwe ‘boekje’ te brengen, waar je dan eindeloos in bleef bladeren.
 9. Eigenlijk wilde je gewoon àlles hebben.
 10. Oriflame was zo’n merk.
 11. En Avon niet te vergeten; mijn zus en ik waren verslaafd aan hun Exuberance parfum. Dat was in crèmevorm en zat in een beeldig potje. Heimwee!
 12. Destijds o zo revolutionair:  Yves Rocher waar je cosmetica per postorder kon bestellen.
 13. Net als bij Wehkamp of de Ter Meulen Post!
 14. En wat kreeg je veel cadeau uit dat verre Frankrijk waar Yves – als je de folder wilde geloven – onvermoeibaar in de weer was om voor ons schoonheid uit planten en kruiden te verzamelen!
 15. Alleen al dat adorable transparante etuitje met mini-lippenstiftjes op een rij! Onvergetelijk.
 16. Huidverzorging smeerde ik van een mysterieus Zweeds merk: Hamol. Dat zat in een metalen tube. Ik ging iedere avond glimmend van de vette crème naar bed.
 17. Ponds was ook een fijne crème die in één moeite door ook je make-up verwijderde, en die extra dik opgesmeerd als een warm masker werkte.
 18. Puistjes? Die bestreden we met liters DDD lotion. Of met Clearasil.
 19. Zus en ik waren dol op een bepaalde grijze kleur oogschaduw: Evening grey van het merk Wills. Nooit overtroffen.
 20. Verder was het de tijd van lekker veel eyeliner, dik aangezette wimpers, veel oogschaduw.
 21. De lippen hielden we daarom in lichtroze parelmoer. Of superbleek en mat. Rood was bij die ogen     een beutje veul…
 22. En tot slot lekker veel poeder!
 23. Wenkbrauwen epileren en haren flink touperen.
 24. En met een halve bus Elnett vast spuiten.
 25. Als laatste beeldig beneden komen, en je moeder die vroeg: Ga jij zo echt naar buiten?

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.
NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN