Lach & huiver: deze beautytrends uit de jaren tachtig zijn terug!

-

‘Helblauwe oogschaduw, mascara én eyeliner – ik was een vrouw van de wereld, hoor.’

De ongeschreven fashionregel is dat als je een trend in de eerste ronde hebt meegemaakt, je het in de comeback beter aan je voorbij kunt laten gaan (maar whatever rocks your boat, hè? Fluor kan ook 50+ fabulous staan). Check je de catwalks, Tiktok en de pubers in je omgeving, dan zie je al snel jaren tachtig looks langskomen die instant weemoed opwekken, hoe oogverblindend ze soms ook zijn. Ervaringsdeskundigen blikken terug op ’the era that style forgot’.

via GIPHY

Kim (59): “Grace Jones was mijn crush. Ik droeg óók superglossy plaklipstick en  paarse rouge op mijn wangen en mijn voorhoofd. Helaas kreeg ik er niet haar jukbeenderen van. Het was toen al geen goede look voor me en ik zou ‘m nu zelfs niet naar carnaval dragen.”

Ingrid (56): “De metallic oogschaduw was toen nog niet zo goed. Je zag er tien minuten superglam uit en daarna kreeg je rode ogen van alle deeltjes die loskwamen, het was heel korrelig spul. Maar met fuchsia lipstick viel dat niet zo op, toch?”

via GIPHY

Anne (61): “Het matje is weer helemaal hot. Ik vond het destijds al vreselijk en ik vind kort van voren en lang van achteren nog steeds geen gezicht. Mijn buurmeisje zit in een activistische groep, daar dragen ze hun haar allemaal zo. Ooit was het ’t toppunt van glam, nu is het een soort anti-alles statement. Ik denk nu al krap vijftig jaar: wat zou je er leuk uitzien met een knipbeurt.”

Renske (60): “We gebruikten om onverklaarbare redenen allemaal foundation die minimaal twee tinten te licht was. Pipse toetjes in het  eindexamenjaar. Iedereen deed het, het was de look! Met erbij iets te donker geverfd haar en bruine lipstick – hoe verzin je zoiets?”

Tanisha (53): “Zo’n drankje tegen maagzuur op je gezicht smeren tegen pukkels. Ik weet niet hoe, maar mijn vel werd er vooral vetter van. Mijn verhaal uit de oude doos weerhoudt mijn zoon er niet van elke huis-, tuin- en keukentip te proberen die hij op Tiktok ziet langskomen. Zout water, azijn, groene theepapjes met meel – nul resultaat, natuurlijk. Ik heb een tubetje benzoylperoxide voor hem gekocht dat hij hardnekkig negeert. Ah, ik weet nog hoe het is: geloof, hoop en magnesium.”

via GIPHY

Lydia (62): “Je insmeren met olie en dan letterlijk uren bakken in de zon, liefst nog met een reflecterend scherm voor onder je gezicht. Beschermingsfactor nul. Bruiningsambitie: brons. Mijn huidige huidleeftijd: 92. En dan zie ik op de socials jonge mensen beweren dat de zon geen kwaad kan. Ik zou ze wel in de SPF willen dompelen, eerlijk gezegd.”

Ellen (55): “Ik droeg helblauwe oogschaduw, blauw oogpotlood en blauwe mascara, als zestienjarige vrouw van de wereld. En ik vind het heel grappig dat jonge meiden nu ook met heel felle make-up lopen. Ze durven wel veel meer dan wij, ik zie nu ook roze mascara en een soort eye-art die ze van tutorials leren. Ik wilde vooral volwassen lijken, zij willen vooral hartjes en volgers. Ik denk dat het ongeveer op hetzelfde neerkomt. Ik heb laatst voor de lol weer eens blauwe mascara gekocht. Hoe het stond? Laat ik het zo zeggen: mijn nichtje was er blij mee.”

Farida (51): “Je krulde je pony met je krultang en dan legde je een helft naar achteren met een flinke dot haarlak  en de andere helft hing over je voorhoofd. Het was de look voor meisjes op mijn havo. Er mocht niets, maar dan ook niets aan bewegen. We hadden harde krullen voor het hot werd.”

via GIPHY

José (50): “Heel dunne wenkbrauwen. Echt zo goed als weg-geëpileerd. En je kunt wel roepen dat het jou later een vermogen kostte om je eigen iele streepjes weer beetje on fleek te krijgen met permanente make-up, microblading, poeders en Wunderbrow, je puber plukt door. En je hart knijpt samen bij elk haarzakje dat voorgoed uitgeput raakt: ‘Laat ze met rust!'”

Liza (63): “Herinner je je de zanger van de Human League nog? Met dat perfect geknipte asymmetrische kapsel? Ik heb dat ook gehad: supersteil haar, kort van achteren, één lange lok van voren. Eten was niet te doen, dan moest er een schuifspeldje in. Zag je er alsnog tuttig in plaats van cool uit.”

Jeanine (59): “Mijn zus en ik hebben het haar-wafelijzer dat ik op mijn veertiende voor sint kreeg totaal versleten. Je kon er volstrekt onnatuurlijke zigzag-slagjes mee in je haar maken. De kunst was het eerst een beetje te touperen en dan de punten te wafelen, dan kon je met haarlak echt Big Hair maken. Je haar werd er bros van en brak uiteindelijk af. Ik moet er wel eens aan denken als ik de styletang van mijn dochter ruik. Toch veel lol van gehad en het is maar haar – het groeit weer aan.”

via GIPHY

Diana (52): “Ik gebruikte dikke foundation als basis, met camouflagestift waar dat nodig was en dat dan nog afgepoederd met een rijke laag Max Factor. Dekking gegarandeerd. Maar o, die bruine bies op je kraag. En het gevoel dat je stikte. Ik voelde me uiteraard heel sophisticated.”

Cisca (55): “Ik ga niet liegen, ik vind nagellak in fluorkleuren nog altijd geweldig en draag het weer met plezier. De 115 van de Hema – oogverblindend roze. En de Anny Bright Like Neon Lights – staat geweldig bij een zwart pak. De eighties hebben ook veel leuke dingen gebracht – we hadden zoveel lol met al die kleuren!”

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN