Ksssst, ga weg fitgirl, ik geniet van mijn eten

-

Floor heeft het niet op de priemende ogen van de gezondheidsmaffia. “Stelletje op hol geslagen blokjesbuiken, blijf uit mijn buurt als ik spareribs eet.” 

Ik kijk om mij heen en zie alleen maar blije mensen. Biertje in de hand, een goed bord eten op tafel. Echt eten bedoel ik, niet van die goedbedoelde Quinoa-meuk, maar een lekker mals stuk vlees. Mijn lippen glanzen en mijn vingers druipen van het vet. Ik sabbel en kluif wat aan mijn laatste sparerib, maar plots is daar een vrouw die met een minzame blik naar me kijkt. Ik doe nog een poging met een gulzige slok bier de bijsmaak van haar enge ogen weg te spoelen, maar tevergeefs.

Ze begint te praten. Ongevraagd. Typisch gevalletje vlinderen zonder kinderen, geen hypotheek, maar overal wèl wat van vinden. Snel doop ik mijn laatste botje in het overvolle bakje mayonaise, waarop ze mij aankijkt en vraagt: ‘Doe jij eigenlijk wel aan sport?’

Van schrik liet ik de afgekloven rib uit mijn handen op het bord vallen. Gelukkig kan ik met een slok bier nog net een hysterische lach onderdrukken. Of ik aan sport doe? ‘Fuck, weet je wel hoe mijn leven eruit ziet?,’ antwoord ik, maar het is al te laat. Ze bijt zich vast en vervolgt haar missie: ‘Met sporten kun je een hoop ellende voorkomen.’ Van slag mompel ik beleefd: ‘Soms lukt het, maar alleen als mijn planning het toelaat.’ Maar mijn tafelgenoot kent geen genade en hakt op mij in. Met het fanatisme van fitgirl Fajah Lourens word ik publiekelijk aan de schandpaal genageld. Weg gezellig avondje eten en welkom verkondiger van Nederland Fitland.

Ik ben aangeschoten wild. Verlamd kijken mijn grote ogen in haar koplampen, ik stamel en hakkel nog wat, om mij tenslotte geheel weerloos over te geven. Gelukkig herinner ik mij net op tijd een nieuwsbericht: dat de gelukkigste groep mensen diegenen zijn die een beetje roken, drinken en ietwat te dik zijn. Behalve dat roken voldoe ik geheel aan het profiel. Alleen wel jammer dat elke gezondheidspsycholoog de bewering volledig neersabelt.

Maar weet je wat? Fuck it. Laat hel en verdoemenis over mij komen. Sluit mij, paria, maar uit van jullie maakbare wereld vol fitbody’s en rawfoodfeesten. Vergeet daarbij vooral niet mijn kinderen te straffen met jullie zogenaamd gezonde schoollunches. Verdubbel mijn eigen risico op mijn ziektekostenverzekering en ga los. Maar, stelletje fitnessgoeroes en op hol geslagen sla-etende fitgirls, blijf uit mijn buurt als ik spareribs eet. Niemand bepaalt wat ik eet en hoeveel. Horen jullie dat?

Als een van de talloze gezondheidsheksen zich ooit nog bemoeit met mijn eten, stuur ik de frituur-inquisitie en de donutmaffia persoonlijk op haar af. Ook al weet ik dat jullie indoctrinatie inmiddels is doorgedrongen tot de landelijke voedselpolitie en bijbehorende overheidsinquisitie. Mij maak je niet bang.

Ik ben namelijk volmaakt gelukkig met mijn Bourgondische inborst. Oké, een paar kilo te dik, maar ik heb geen obesitas. Ik ben tevreden met mijn lijf en weiger me te verontschuldigen voor het feit dat ik van eten houd. Bovendien: als ‘mentale’ fitgirl heb ik de geestelijke bijstand van al die healthy types helemaal niet nodig. Zo bespaar ik duizenden euro’s aan zorgkosten, want geluk is niet te koop. En zeker niet in de sportschool. Maar dáár hoor ik de quinoa-lovers niet over. Jammer, want we zouden elkaar goed kunnen aanvullen: zij de looks en ik de brains.

dit stukje schreef Floor Verkerke voor mynd.nu

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.
NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN