Hier wil je heen! Kerstmarkten in Tsjechië: magisch én verrassend

-

Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je naar een kerstmarkt wil, maar het is zéker de reis waard: Tsjechië. Het land waar héél veel kerstballen en andere kerstdecoratie gemaakt wordt, waar Kerstmis ongelooflijk belangrijk is én waar in zo’n beetje ieder dorp een kerstmarkt wordt georganiseerd. Kortom: wil je heen. 

Eerst even over Kerstmis in Tsjechië. Kerstavond is er het allerbelangrijkste voor de Tsjechen. Ze vieren dit samen met het gezin. Na het eten worden de kerstcadeautjes uitgepakt en deze cadeaus zijn niet gegeven door de kerstman, maar door Ježíšek. Niemand weet hoe Ježíšek eruitziet en dat maakt het juist zo bijzonder. Enkele populaire kersttradities die met kerstavond worden gedaan is de helft van een appel doorsnijden. Is het een ster met punten, dan blijft iedereen gezond. Ook walnootkaarsjes voorspelen de toekomst en moeten blijven drijven voor een gezond en gelukkig jaar. 

Een van de grootste kerstmarkten van Europa

Niet gek dus, dat Tsjechen een ster zijn in kerstmarkten. Denk: metershoge kerstbomen, overal gezellige lampjes, glühwein op iedere hoek van de straat, kerstmuziek en de geur van warme chocolademelk. Waan jij je al op een kerstmarkt? Mooi, want dit is precíes hoe de kerstmarkt in Praag eruitziet. Deze markt behoort tot een van de grootste en bekendste in Europa, maar is nog niet zo populair onder Nederlandse bezoekers. Zonde, want het is er fantastisch.

De kerstmarkt in Praag 

In Praag zijn op verschillende pleinen in de stad kerstmarkten te vinden. De grootste is op het Oude Stadsplein. Het is er een echt winterwonderland, het lijkt alsof je zo Disney bent binnengetreden. Er zijn verschillende optredens (ook voor de kinderen) op het grote podium, je vindt er heerlijke lokale kerstlekkernijen en delicatessen en kunt natuurlijk helemaal los op leuke kerstversiering of mooie decoratie. Dit is ook meteen de plek waar je het beste uitzicht hebt over de kerstmarkt: beklim de toren van het Oude Stadshuis en verwonder je. Dit kan zelfs in de avond, want de toren is tot 22.00 uur geopend. De kerstmarkt in Praag is iedere dag te bezoeken van 27 november tot en met 6 januari.

De kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag ©Libor Svacek

Andere kerstmarkten in Praag

Op bijna elk plein in Praag vind je een kerstmarkt en hoewel die op het Oude Stadhuisplein de grootste is, is de kerstmarkt op het Vredesplein juist geliefd bij locals. Bij de kraampjes kun je prachtige cadeaus vinden. Van houten speelgoed, zelfgemaakte kaarsen, handbeschilderd servies, gebreide sokken tot de mooiste kerstdecoratie. Bij de Praagse Burcht en het Wenceslasplein vind je ook verschillende kraampjes waar de geur van gebraden worstjes en het zoete brooddeeg tredlník in de lucht hangt. Ook het proeven waard is warme honingwijn (horká medovina).

Kerstballen en kerstdecoratie

De kerstmarkt op het Vredesplein. © Martin Marak

Wist je dat heel veel kerstballen en kerstdecoratie in Tsjechië wordt gemaakt? Er is daar een eeuwenoude traditie van glasblazen, al in de 17e eeuw werd kristalhelder glas gesmolten. Dit glas wordt in Tsjechië Boheems kristal genoemd. Veel kerstballen of andere figuren voor in de boom worden dan ook in Tsjechië gemaakt. Sterker nog: het familiebedrijf Rautis in Poniklá is de enige glasfabrikant ter wereld (!) die traditionele kerstversieringen produceert van glaskralen. Langwerpig, peervorming, rond, klein, groot, helder, gekleurd, glas én ingesprongen glas: jij noemt het, zij hebben het gemaakt. Ook nu nog worden er ieder jaar ornamenten gemaakt voor kerst. Jaarlijks produceert de fabriek zo’n 150 duizend kerstversieringen van geblazen glaskralen, waarvan de populairste nog steeds de kerststerren en sneeuwvlokken zijn.

Een adventskrans met Tsjechische kerstdecoratie van Rautis ©Rautis

Crystal Valley Tsjechië

Ben je in de regio ‘Crystal Valley’? Dan wil je echt een bezoekje brengen aan glasfabrieken in de plaatsen Lindava, Harrachov en Nový Bor. In de glasblazerij kun je zien hoe het gloeiend hete glas tot een bal wordt geblazen en daarna wordt beschilderd of gegraveerd. Maar je kunt ook een tour volgen door het bijzondere bedrijf Rautis. Daar zie je hoe kerstdecoratie wordt gemaakt van kleine, glazen kralen. Ben je in Liberec? Ga dan zéker even langs de winkel ‘Decor by Glassor’, waar je de mooiste kerstballen en decoratie in allerlei vormen kunt bekijken.

Verschillende kerstmarkten in Tsjechië

Maar niet alleen in Praag kun je als liefhebber van kerstmarkten je hart ophalen. Wat dacht je van de adventsmarkt in Pilsen? Een stuk kleiner dan de grote markten in Praag, maar minstens zo gezellig. Ook de kerstmarkt in Olomouc is erg populair. Niet alleen vanwege de sfeer en leuke activiteiten voor jong en oud, vooral ook omdat je er de verlichte Drievuldigheidszuil kunt bekijken, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Andere kerstmarkten die de moeite waard zijn, zijn: de kerstmarkt in Brno, de Oud-Boheemse Kerstmarkt in Zuid-Bohemen (stuk minder toeristisch!) en de adventsmarkt in České Budějovice. Meer lees je hier over deze fantastische parels van kerstmarken!

Kerstsfeer in de Moravische stad Brno ©Jiri Kruzik

Eten en drinken 

Heb je een tripje Tsjechië op de planning staan voor rond de kerstdagen? Dan wil je vast weten wat daar allemaal gegeten en gedronken wordt. Als we het hebben over een traditioneel kerstdiner, begint dat steevast met vissoep. Als hoofdgerecht krijg je hoogstwaarschijnlijk de krokant gebakken karper met aardappelsalade. De karper wordt op veel verschillende manieren klaargemaakt, maar de schnitzel van karper is het meest populair. De schub van de karper wordt schoongemaakt en gedroogd, en het is in Tsjechië een gebruik om deze schub in je portemonnee te bewaren. Volgens de legende zal je dan het hele jaar genoeg geld hebben. Wat betreft die aardappelsalade: het heeft even geduurd voordat deze z’n plekje in het kerstdiner had veroverd, maar vanaf 1924 is er geen Tsjechische kerst meer voor te stellen zónder die salade. En last but not least: wat is kerst zonder zoetigheid? In Tsjechië wordt er een paar weken voor kerst fanatiek koekjes gebakken en het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten. Deze koekjes worden pas tijdens kerst uit de trommels gehaald.  De meest populaire zijn Linz koekjes en vanille halve maantjes. Lekker!

Tsjechische kerstkoekjes ©Madeleine Steinbach

Kortom: wil je je helemaal op en top onderdompelen in de wereld van kerst? Boek dan een tripje naar Tsjechië. Ga naar een kerstmarkt, doe je tegoed aan heerlijke wijnen, goed eten en de prachtige tradities die het land je te bieden heeft. Meer lezen of je route uitstippelen? Ontdek hier meer

Wij schreven dit artikel in samenwerking met Visit Czech Republic, maar de inhoud is 100% van ons.  

gifgif

RECENTE ARTIKELEN