“Juniper krijgt 5 sterren: wát een heerlijke film”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Juniper. 

Juniper

De 17-jarige Sam komt voor de zomervakantie thuis van de kostschool. Hij woont met zijn vader Robert op een boerderij in het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland. Tot zijn verrassing treft hij daar zijn vervreemde oma Ruth aan.

Sam is een rebelse en depressieve tiener en vindt zijn oma een lastig mens. Ze zit in een rolstoel vanwege een gecompliceerde beenbreuk en is zwaar aan de drank. Als zijn vader terug moet naar Engeland vanwege zaken en Ruths verpleegster slechts enkele dagdelen kan komen, moet Sam de zorg op zich nemen voor Ruth. Meteen bij de eerste kennismaking tussen Sam en Ruth, moet Ruth hem vragen om haar naar de WC te dragen. Het is direct een heftige confrontatie. Net als haar drankinname. Ruth drinkt per dag een waterkan gevuld met voor de helft gin en water plus een citroen. Als Sam de dosis gin halveert, wordt hem dat niet in dank afgenomen. Gaandeweg begint Sam respect te krijgen voor zijn eigengereide oma. Zo stelt ze Sam op een gegeven moment voor zijn vrienden uit te nodigen om de tuin rond het huis te cultiveren met veel drank als beloning. Dat wordt een geweldig zuip- en drugsfestijn, waar Sam zijn oma Ruth volledig in alle vrolijkheid en liefde betrekt.

Ik vind Juniper een heerlijke film, omdat ik mijzelf ook een beetje een jonge Ruth voel en vindt. Deze fantastische rol van Charlotte Rampling is zo realistisch en ontroerend. Die stoere, sterke, onafhankelijke vrouw, wil uiteindelijk toch het liefst haar liefde geven en krijgen van haar zoon en kleinzoon om in vrede haar einde tegemoet te zien.

Vanaf 20 juli in de bioscoop.

Aantal sterren: ★★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN