Jong en ouder kijken met een frisse blik naar elkaar in de 24 Uurs Show

-

Jong en oud inspireren elkaar in oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen als de vergrijzing, klimaatcrisis en zorgtekorten.

Nederland wordt in rap tempo ouder. Om de uitdagingen aan te gaan die daarmee gepaard gaan, moeten jong en oud beter, meer en creatiever samenwerken. Daarom organiseert Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG), die haar 10-jarig jubileum viert, op 24 mei De 24 Uurs Show.

In dit 24-uur durend programma ervaren deelnemers van alle leeftijden hoe de ouder wordende samenleving eruit kan zien. Te gast zijn onder anderen Hedy d’Ancona, wethouder Scholtes (Amsterdam), Cornald Maas en de presentatie is in handen van Anita Witzier.

Inspiratie

Zo worden 24 uur lang jong aan ouder gekoppeld en inspireren we elkaar met ervaringen en nieuwe invalshoeken. Zo gaan de studenten van de populaire podcast Koffietijd voor Mannen in gesprek met Cornald Maas (live podcast) over ouder worden. De Amsterdamse zorgwethouder neemt ons mee in zijn visie op de ouder wordende stad. Ook blijven bekende en minder bekende Nederlanders van alle leeftijden overnachten op locatie in een zorgsetting.

Frisse kijk op elkaar

OGJG organiseert sinds 2014 intergenerationele activiteiten. Niet vanuit het perspectief dat er een kwetsbare doelgroep is die geholpen moet worden, maar omdat de stichting het belangrijk vindt dat beide groepen met een frisse blik naar elkaar kijken en van elkaar leren. Zo doorbreekt OGJG isolement, bevordert intergenerationeel contact en draagt bij aan een leven lang ontwikkelen. Om dit te realiseren, organiseert de stichting interactieve colleges voor ouderen, gegeven door studenten. In de afgelopen 10 jaar hebben meer dan 100.000 ouderen deze colleges gevolgd. Honderden studenten gaven aan dat hun beeldvorming met betrekking tot ouderen ten positieve veranderde door het contact tijdens de colleges.

Denken in oplossingen

Op de dag van het tienjarig jubileum kijkt OGJG niet terug, maar naar de nabije toekomst. Vooral omdat uit onderzoek van de stichting blijkt dat zowel studenten als 70-plussers vinden dat het beeld van de vergrijzing te negatief is. 65% van de studenten en 80% van de ouderen stellen dat Nederland toe is aan inspirerende verhalen en positieve voorbeelden van mensen die de vergrijzing kleur geven.

Ook zijn er serieuze zorgen, zo is 50 procent van de Nederlanders – jong én oud – bang dat er in de toekomst niet genoeg goede zorg meer is. In de 24 Uurs Show geeft OGJG in het WTC theater in Amsterdam ruim baan aan inspirerende mensen en verhalen die leiden tot nieuwe ervaringen, invalshoeken en oplossingen.

De 24 Uurs Show is op 24 mei 2024 van 13.00 tot 13.00 op 25 mei in het World Trade Center in Amsterdam. Je aanmelden kan hier.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN