Jolanta doet er alles aan om slank te blijven: “Een sapkuur vind ik een kadootje”

-

Ook als het vriest zwemt Jolanta van Helten-Dawid (44) in het buitenbad, vindt een sapkuur een cadeautje en wordt erg gelukkig van kikkererwtenchips.

“Ik heb zo mijn maniertjes om slank te blijven. Ik sla het ontbijt over, eet weinig en al 26 jaar geen suiker en snelle koolhydraten. Mensen kijken me weleens aan of ik gestoord ben, anorexia heb of een of ander eetfobie. Gelukkig verandert er wel iets, mensen kijken er minder gek van op als je zegt dat je aan het detoxen bent. Al zijn er genoeg die denken: arme Jolanta, geniet toch eens van het leven.

Nou, ik geniet echt wel hoor. Kikkererwtenchips vind ik een traktatie en op verjaardagen serveer ik suikervrije taart. Als ik eens een keer chocola of gewone chips eet, voel ik me daarna niet lekker. Mijn lichaam is zo schoon en in balans, dit soort dingen smaken me niet eens meer.

Ik sport het liefst ’s ochtends op een lege maag. Anderen draaien op suikers, ik presteer op mijn vetreserve. Als je lichaam weinig hoeft te verteren, is het beter in staat andere dingen te doen. Ik doe drie keer in de week een intensieve circuittraining, ga twee keer per week naar yoga en zwem ’s zomers en ‘s winters in een natuurbad. Ook als het vriest.

Mijn eten maak ik zoveel mogelijk zelf: hummus, guacamole, havermoutkoekjes, zelfs mueslirepen. Daar heb ik genoeg tijd voor omdat ik geen tv kijk. Als ik een avondje makkelijk wil eten, haal ik geen patat of pizza maar zet ik een groentesoepje of salade op tafel.

Elk voor- en najaar volg ik een sapkuur. Vier dagen lang eet ik niets en drink ik groentesappen, water en kruidenthee. Mensen verklaren me voor gek, maar beseffen niet dat we met veel minder eten uit de voeten kunnen dan we denken. Ik vind het heerlijk niet geregeerd te worden door de behoefte aan eten. Zo’n sapkuur beschouw ik als een cadeautje. Mijn huid wordt strakker, de donkere kringen onder mijn ogen verdwijnen, ik voel me gezonder dan ooit.

Ik vind het fijn een slank lichaam te hebben en het kan me niets schelen als iemand vindt dat ik te weinig vlees op mijn botten heb. Maar denk nooit dat mijn leefwijze makkelijk is omdat ik het al jaren doe. Ik vind het net als ieder ander geen pretje om middenin de winter heel vroeg op te staan en in het donker naar de sportschool te gaan. Of een paar baantjes te zwemmen in het natuurbad op een grijze februaridag. Op de bank zitten en klagen dat je zo dik bent is stukken eenvoudiger, maar ik moet er niet aan denken.”

TEKST LAURA VAN DER MEER

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN