Je matras onderhouden: makkelijker dan je denkt!

-

Een goed onderhouden matras biedt de juiste ondersteuning voor je lichaam en draagt bij aan een goede nachtrust. We bespreken in dit artikel onder andere de gemiddelde levensduur van een matras, het belang van regelmatig reinigen en omkeren, het gebruik van een matrastopper en het belang van ventilatie. Lees je mee?

Iedere 8 tot 10 jaar vervangen

Over het algemeen is het gebruikelijk om je matras ongeveer elke acht tot tien jaar te vervangen. Op die manier zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen en voorkom je dat je matras onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en het type matras. Ook de hoeveelheid zweet die je ’s nachts verliest, speelt een rol bij de levensduur. Gemiddeld verlies je ’s nachts meer dan een liter vocht door ademhaling en transpiratie. In ernstige gevallen kan dit zelfs oplopen tot 1 liter transpiratie per nacht. Dit vocht trekt snel in het matras en kan daardoor de levensduur verkorten. Het kan dus echt wel verschillen per persoon.

Onderhoud van het matras

Het is belangrijk om je matras goed te onderhouden. Ben je benieuwd naar de beste manier om je matras te onderhouden? Hier zijn een paar tips die je gemakkelijk kunt volgen. Zorg ervoor dat je ze ook in je huishoudschema of planner opneemt, zodat je ze niet vergeet!

Wekelijks schoonmaken

Door je matras wekelijks schoon te maken, voorkom je dat vuil in het matras doordringt. Stofzuig je matras telkens wanneer je je bed verschoont. Hiermee verwijder je onder andere huisstofmijt, huidschilfers, vuil en stof. Als er gemorst wordt op je matras, verwijder de vlekken dan zo snel mogelijk.

Regelmatig je matras omdraaien

Omdat je elke nacht op dezelfde plekken in bed ligt, oefen je steeds op dezelfde plaats druk uit. Dit kan leiden tot een kuil in het matras, wat slijtage veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien. Als je twee aparte matrassen gebruikt in een tweepersoonsbed en ze hebben dezelfde stevigheid, wissel ze dan ook af en toe om. Iedereen oefent op een andere manier druk uit tijdens het slapen.

Gebruik een matrastopper

Het gebruik van een topmatras (matrastopper) verlengt de levensduur van je matras. De druk op het matras wordt verminderd en bovendien beschermt de toplaag het matras tegen vocht en huidschilfers. Een matrastopper gaat ongeveer drie tot vijf jaar mee en draagt bij aan een langere levensduur van het matras zelf.

Ventilatie is essentieel

Door je slaapkamer en matras dagelijks te ventileren (laat je bed open liggen in plaats van het helemaal op te maken), voorkom je dat het vocht van de nacht diep in het matras kan doordringen. Hierdoor krijgen bacteriën minder snel de kans om zich te nestelen. Dit zorgt ervoor dat het matras langer veerkrachtig en hygiënisch blijft.

Hoe weet je wanneer je toe bent aan iets nieuws?

Jij wilt natuurlijk slapen op het beste matras dat er op de markt is en uiteindelijk ben jij de belangrijkste indicator als het gaat om de levensduur van je matras. Hoe word je wakker? Heb je goed geslapen en voel je je uitgerust? Dan is je matras waarschijnlijk nog niet direct aan vervanging toe. Slaap je slecht en word je vermoeid wakker? Dan is het misschien tijd voor een nieuw matras. Als je niet zeker weet wat je moet kiezen, vraag dan altijd advies aan een professional om je te helpen bij je beslissing.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN