Hoe gruwelijk ook, deze film over Auschwitz moet je gezien hebben

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen.

Deze week:  The Zone Of Interest (release 1 februari)

Afgelopen zondag vond in het Amsterdamse Wertheimpark de herdenking plaats van de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, dat 79 jaar geleden werd bevrijd. Deze week gaat de film The Zone Of Interest in première. Een bijzondere film over het leven in, maar vooral buiten het kamp Auschwitz.

In 1943 woont Rudolf Höss, de commandant van het concentratiekamp Auschwitz, met zijn vrouw Hedwig en hun vijf kinderen in een idyllisch huis vlak naast het kamp. Slechts een hoge muur is de afscheiding tussen hun woonhuis en het vernietigingskamp.

Vader Höss neemt de kinderen mee om te zwemmen en vissen, en Hedwig besteedt een groot deel van haar tijd aan het verzorgen van de schitterend aangelegde tuin. Bedienden doen klusjes in en rond het huis, terwijl de bezittingen van de nieuw aangekomen gevangenen aan de familie wordt gegeven. Zo zien we dat Hedwig uit de kledingzakken een mooie bontjas in haar kast hangt. Ondergoed wordt verdeeld onder het personeel. Maar buiten de tuinmuren horen we voortdurend geweerschoten, huilende kinderen en baby’s, smekende vrouwenkreten en het bromgeluid van de gaskamers. De familie Höss doet alsof ze deze afschuwelijk geluiden niet hoort.

In de film, zie je dat de commandant de bouw van een nieuw crematorium goedkeurt, en beveelt hij dat het gebouw met spoed operationeel moet worden. Zo komen we terecht in een film over de meest angstaanjagende wreedheden van de Holocaust.

The Zone of Interest is een film die mij niet loslaat. Op een emotieloze manier leeft deze familie in weelde en harmonie naast het meest afschuwelijk vernietigingskamp ooit, en het interesseert ze geen moer. Griezelcommandant Höss en zijn vrouw, het ijskonijn Hedwig, worden akelig goed gespeeld door Christian Friedel en de enorm populaire actrice Sandra Hüller (ook de hoofdrolspeelster in de film Anatomy of a Fall)

Deze film, hoe gruwelijk ook, moet je gaan zien. Het zijn de hemel en de hel die naast elkaar een mensonterende werkelijkheid waren!

★★★★★ (5 sterren)

 

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN