Help, mijn vriendin is opeens spiritueel

-

Het zal je maar gebeuren dat een van je vriendinnen opeens spiritueel wordt en alleen nog maar over zweverige zaken kan praten.

Lees ook: Saartjes, verenigt u. Samen de strijd aan tegen de kilo’s

“Hoe gaat het met je?” “Zoals het moet zijn”, zegt ze, terwijl ze van haar groene thee slurpt en betekenisvol voor zich uitstaart. Naast onze tafel staat een levensgrote boeddha. “Het mediteren doet heel veel voor me. Ik kan steeds beter meebewegen met wat zich aandient in mijn universum.”

Ik weet niet precies wat ze bedoelt, maar dat ligt ongetwijfeld aan mijn Oppervlakkige Geest. Ik vraag naar haar hartproblemen. “Daar houd ik me niet mee bezig. Ik leef NU.” “Oh … oké, wat goed joh. Heeft het er niet flink ingehakt? Ik schrok toen ik het hoorde.” Ze kijkt me aan en lacht. “Misschien zou ik er vroeger ook zo tegenaan hebben gekeken. Maar nu is alles goed en heel in zijn eigen zijn. Mijn moeder vroeg wanneer mijn volgende controle is, dat weet ik niet eens uit mijn hoofd. Ik maak me er gewoon niet druk om. Als ik ziek moet zijn, ben ik ziek. Als ik eraan doodga staat dat blijkbaar in mijn kosmische contract.”

Tering, wat is die vrouw veranderd. Ik zoek wanhopig naar iets gemeenschappelijks en begin over onze andere vriendinnen. “Heb je nog contact met Keet? Wat die allemaal aan zichzelf heeft laten doen. Oogleden, neus, de hele mikmak.” Geen reactie. “En Marian, weet je al dat Kees van de ene op de andere dag bij haar is weggegaan? Echt heftig.”

Ze wappert met haar hand, alsof ze een vlieg wegslaat. “Ach, Anne-Marie, ik heb daar helemaal geen oordeel over. Het is een les, zoiets komt niet voor niets op haar pad.” Ik kijk haar schaapachtig aan. Nog niet zo lang geleden kletsten we eindeloos en kregen op de gekste momenten de slappe lach.

Het blijft een tijdje stil. Dan zegt ze: “Is moeilijk voor jou hè, zo’n stilte. Je maakt energetisch gezien ook een wat onrustige indruk. Zou het jou ook niet goed doen meer naar je transcendente zijn te gaan? Ik weet een hele goeie spiri-coach voor je.”

Klopt helemaal. Ik kan slecht tegen stiltes. Daarom wil ik nu graag naar huis, oortjes in en keiharde muziek op. “Ik denk dat ik weer eens ga,’’ zeg ik. “Ik reken alvast af. Maar houd jij boeddha gerust nog even gezelschap.’’

 

Lees ook: Saartjes, verenigt u. Samen de strijd aan tegen de kilo’s

 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN