Geestige en hartverscheurende roadmovie: ‘De Terugreis’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week tipt ze De Terugreis.

De Terugreis is een heerlijke nieuwe Nederlandse film van regisseur Jelle de Jonge met in de hoofdrollen Martin van Waardenberg (Jaap) en Leny Breederveld (Maartje).

StudioISA*

Jaap en Maartje zijn al 50 jaar samen, hij is vaak knorrig, zij eigenwijs en samen zijn ze zeer aan elkaar gewaagd. En dan komt daar opeens die brief uit Spanje, waarin een jeugdvriend van het echtpaar vraagt of ze nog een jenevertje met hem willen komen drinken, want hij gaat binnenkort dood.

StudioISA*

Jaap ziet zo’n lange autoreis helemaal niet zitten, maar Maartje heeft er wel zin in en zij weet haar tegenstribbelende man ervan te overtuigen dat ze toch moeten gaan. Dat is het begin van een roadtrip waar ze kibbelend door Europa rijden.

StudioISA*

In hun kleine autootje constateren ze dat ze al lang niet meer hebben deelgenomen aan het dagelijkse moderne leven. Het verkeer is druk geworden, Jaap heeft geen idee hoe hij zonder bediening moet tanken en het lukt ze bijna niet om een hotelkamerdeur te openen met een pasje.

StudioISA*

Gaandeweg komt Martin erachter dat zijn Maartje de dingen niet meer zo goed weet te plaatsen en komt tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Als ze zich realiseren dat alles anders gaat worden, herontdekken ze vanzelf waarom ze van elkaar houden.

Ik vind De Terugreis een ontroerend mooie film over dementie, herinneringen, jarenlange liefde en het accepteren van een verandering.

StudioISA*

Je gaat enorm houden van nukkige, opvliegende Jaap, die Martin van Waardenberg fantastisch neerzet en van de levenlustige, maar helaas dementerende Maartje, een schitterende rol van Leny Breederveld. De Terugreis is een fijne, lieve Nederlandse roadmovie vol humor en melancholie.

★★★★ (4 sterren), De Terugreis draait vanaf 21 maart 2024 in de bioscopen

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

 

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN