Fietsen in de zomer: 4 handige tips om met warm weer te gaan fietsen

-

Het is weer zover; de zomer is in ons land. Ook deze zomer is het weer heerlijk om op je fiets te springen en de mooie plekken van Nederland te ontdekken. Tussendoor even stoppen bij een nieuw, hip restaurant of een bolletje schepijs halen onderweg. Fantastisch! Toch zijn er ook nadelen aan fietsen in de zomer. Je kan bijvoorbeeld snel uitdrogen als je aan het fietsen bent en zeer gemakkelijk verbranden door de felle zon.

In de zomer van 2019 waren er meerdere hittegevolgen met temperaturen boven de 40 graden Celsius. Je wilt graag fietsen met prachtig weer, maar hoe wapen je jezelf als fietser tegen deze hitte?

In dit artikel lees je waarom je moet opletten bij warm weer en krijg je 4 handige tips om met warm weer te gaan fietsen.

Waarom opletten geblazen bij warm weer?

Op de fiets stappen bij mooi weer is vaak erg aantrekkelijk. Vaak wordt er dan ook gezegd: “Het is heerlijk weer! Ik pak mijn fiets en ben over een paar uurtjes terug.” Logisch, want met regen of sneeuw is fietsen minder aantrekkelijk.

Toch is het belangrijk om in de zomer rekening te houden met bijvoorbeeld zomerse onweersbuien, verbranden en de felheid van de zon op je ogen. Je trainingsrit kent een hogere impact dan bij normaal weer. Dit komt omdat je meer zweet en je lichaam daarom meer tijd nodig heeft om weer op temperatuur te komen.

4 handige tips om met warm weer te fietsen

Tip 1: Begin vroeg of juist later op de avond aan je fietstocht

Warm weer kost veel energie voor je lichaam. Je zweet meer, hebt meer tijd nodig om te herstellen en hebt meer vocht nodig. Maak gebruik van de vroegere of juist de latere uurtjes. Nog een voordeel van in de ochtend fietsen: je de wegen zo goed als voor jezelf. Plus de rest van de dag heb je vrij om te kunnen relaxen.

Tip 2: Bescherm jezelf tegen de straling van de zon

Logisch, zal je denken. Toch gebruiken we vaak nog te weinig zonnebrandcrème. Als we zonnebrandcrème gebruiken, doen we dit ook nog eens te zuinig. Maak er een gewoonte van om in de zomer voor je fietstocht jezelf in te smeren met zonnebrandcrème. Ook wanneer je denkt: het is een bewolkte dag vandaag. Maar ook als je van plan bent maar een uurtje onderweg te zijn.

Op sommige warme en zomerse dagen verbrand je al na een kwartier! Smeer daarom jezelf altijd in met een hoge factor en blijf goed smeren, helemaal als je veel zweet tijdens het fietsen!

Tip 3: Blijf goed drinken

Een lange fietstocht maken en maar één flesje water drinken? Ook al denk je zelf goed tegen de dorst te kunnen, dit is niet gezond voor je lichaam. Ernstige uitdroging kan namelijk tot zeer ernstige complicaties leiden. Organen hebben genoeg vocht nodig om te kunnen functioneren.

Ons lichaam kan ongeveer een liter per uur aan vocht verwerken. Maak er bij een warme en zomerse dag een gezonde gewoonte van om genoeg te drinken. Vul je bidon of flesje zo vaak als mogelijk. Nog een handige tip: hydrateer jezelf goed voordat je begint aan je tocht!

Tip 4: Ga koud douchen

Koud douchen of in koude baden liggen is tegenwoordig steeds populairder onder sporters. Dit is niet voor niks: je immuunsysteem wordt sterker, je krijgt een beter humeur, herstelt sneller en werkt tegen pijn. Ook helpt een koude douche bij het verlagen van je lichaamstemperatuur zowel voor als na je fietstocht bij warm weer.

Onze favoriete racefiets van 2022

Ben je op zoek naar een racefiets? De Cube Attain SL 2022 heeft een hoogwaardig aluminium frame. Dit zorgt niet alleen voor goede prestaties, maar scoort ook hoog als het gaat om comfort.

Elke trap op deze fiets wordt omgezet in snelheid, ideaal als je graag lange afstanden wilt volhouden! Deze uitvoering van Cube heeft maar liefst 22 versnellingen.

Benieuwd naar deze racefiets? Plan dan snel een afspraak in voor een proefrit bij één van onze winkels bij jou in de buurt. Een proefrit is geheel vrijblijvend en daarnaast ook gratis. Onze medewerkers staan voor je klaar om samen op zoek te gaan naar de juiste fiets.

RECENTE ARTIKELEN