Femke vertelt hoe ze van vaste dienst in een eigen bedrijf rolde

-

Femke werkte jaren en jaren bij het grootste vrouwentijdschrift van Nederland en toen werd ze ontslagen. Ze besloot te gaan freelancen, maar toen kwam ze Barbara van Erp en haar plannen tegen. Het is nu acht jaar later en ze hebben samen een bloeiend bedrijf: Snippet Media.

Hoe raar kan het leven toch lopen. Ik droomde van werken bij een tijdschrift, BN’ers interviewen, een eigen column, artikelen schrijven en dat lukte gewoon. Maar toen ging het mis in de bladenwereld. De uitgever, waaronder het tijdschrift waar ik werkte, viel, ging bezuinigen en dat betekende dat er een massaontslag volgde. Ik zat erbij. Ik kon nog wel solliciteren op een leidinggevende functie, maar dat leek me niks. Stukken schrijven was mijn leven, dat wilde ik blijven doen. Dus ik besloot te gaan freelancen. Best spannend, maar het gaf me wel de kans om voor meer bladen te schrijven dan het blad waar ik in dienst was.

Ik zou een aardig bedrag meekrijgen bij mijn ontslag, maar ik moest dan nog wel een half jaartje doorwerken. De sfeer op de redactie kelderde enorm, omdat niemand wist wat de toekomst brengen zou. En toen liep ik mijn ex-chef Barbara van Erp tegen het lijf, zij had een plan om een website voor jonge ouders op te zetten. Ze vroeg of ik zin had om mee te doen. Stukjes schrijven over mijn zoon van een paar maanden. Het leek me leuk. Ik vroeg me af of het iets was waar mensen op zaten te wachten, maar ik wilde het wel proberen. Dat betekende wel dat ik niet langer bij het tijdschrift kon blijven werken. Dat remde onze plannen alleen maar. Ik zou het geld echter alleen maar krijgen als ik tot het eind bleef. Maar ik twijfelde niet: mijn geluk was me weer waard dan die klap geld. Ik ging.

En zo geschiedde: we schreven allebei 20 stukjes over onze jonge kinderen, Barbara (die heel handig is) knutselde een site in elkaar en we gingen live. Wat er gebeurde was bizar: de bezoekers schoten de lucht in. De eerste dag zaten we al op 10.000 bezoekers en binnen een maand hadden we 100.000 bezoekers. We freelancten allebei en één dag in de week werkten we aan de site. Dat werd langzamerhand meer, we gingen ook iets verdienen aan reclame-inkomsten, er kwamen anderen stukjes voor ons schrijven, er verscheen een boek. Het ging als een trein.

Mommyblogger zijn voor ons leven wilden Barbara en ik allebei niet, dus we verzonnen nog een paar websites. Een paar lukten er heel goed, anderen mislukten jammerlijk. Plotseling hadden we een BV met investeerders en een kantoor met mensen die voor ons werkten. Het was iets wat ik nooit geambieerd had, een eigen bedrijf. Ik zag mezelf voor altijd in loondienst werken en nu was het iedere maand spannend of we genoeg geld verdienden om iedereen én onszelf te betalen. Dat was de eerste jaren lastig, maar tegenwoordig gaat dat gelukkig heel goed.

Het bedrijf heeft verschillende vormen gehad. Je moet je steeds aanpassen aan de veranderde tijd, dat is soms best pittig. Inmiddels hebben we alle ballen op SAAR gericht. We zijn uit de jonge kinderen, Barbara is over de vijftig, ik ben de veertig gepasseerd. ‘Jong’ ouder worden is een thema voor ons. En een thema voor heel veel vrouwen. We merken dat de mensen die in aanraking komen met SAAR het tijdschrift (en de site én de podcast) vaak een verademing vinden.

Bovendien kom ik er steeds meer achter hoe fijn het is om op deze manier te werken. Om de vrijheid te hebben om je eigen werktijden in te richten, om naar de school van je kind te kunnen als dat nodig is (zonder te hoeven stressen over wat je baas daarvan vindt), om later naar kantoor te gaan als je even een mindere ochtend hebt.

Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit nog in dienst zal gaan. Dat een ander voor mij bepaalt hoe de koers van het bedrijf gaat en dat ik me daarbij zou moeten aanpassen. Hoe heerlijk is het om te kunnen bedenken dat je een podcast wil maken en dat die er dan ook komt? Ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. We hebben nog honderd plannen.

CURSUS – Goed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN